mnenj na posebni strani

Banananjam torta

čokoladna torta z bananino kremo

Sestavine

Biskvit:

4 jajca sobne temperature

400 g sladkorja

280 g moke

2 žlički pecilnega praška

vanilijin strok

1/4 žličke soli

240 ml mleka

60 g masla

3 žlice kakava

100 g zmletega bananinega čipsa (suhe banane)

Krema:

250 g vanilijevega jogurta (lahko tudi bananinega)

150 ml grškega jogurta

800 g banan

sok 1 limone

2 zavitka instant želatine

300 g sira mascarpone

Navlažitev biskvita:

mleko in rum ali bananin sok

Premaz in dekoracija:

500 ml sladke smetane

šilce ruma

2 banani

100 g temne čokolade

Postopek

Pečico segrejemo na 165 stopinj.

1. Biskvit - v večji posodi stepamo jajca pet minut, dodamo sladkor in stepamo še pet minut. Dodamo seme iz vanilijinega stroka. Na majhnem ognju segrejemo mleko in maslo, ki mu dodamo "ostanek" vanilijinega stroka.

2. V manjši posodi zmešamo suhe sestavine (moka, pecilni prašek, sol, kakav, mlet bananin čips) in jih počasi vmešavamo v jajčno mešanico. Mleku in maslu odstranimo vanilijin strok in ga počasi dodajamo masi.

3. Maso vlijemo v namaščen in pomokan model za torto in pečemo 50 minut, oziroma dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v testo, ne ostane čist.

4. Pečen biskvit 10 minut pustimo v modelu, nato ga popolnoma ohladimo na rešetki. Hladnega trikrat prerežemo.

Krema - v multipraktik stresemo banane, pokapane z limoninim sokom (da ne oksidirajo), vanilijev in grški jogurt ter mascarpone. Homogeni zmesi dodamo želatino.

Obliv in okras - stepemo sladko smetano s šilcem ruma. Stopimo čokolado, v katero pomakamo na kolesca narezane banane, ki jih polagamo na folijo za živila in počakamo, da se čokolada strdi.

V model za torto položimo 1/3 biskvita, navlažimo ga z mlekom in rumom ter premažemo s polovico kreme. Dodamo drug biskvit, ga navlažimo in premažemo z drugo polovico kreme. Zaključimo z biskvitom. Vse skupaj naj se v hladilniku strjuje vsaj 2 uri.

Ohlajeni torti snamemo obod pekača, premažemo s stepeno smetano in obložimo z bananami v čokoladni srajčki.

Opombe

Za kremo bi verjetno zadostovalo tudi pol manj želatine, za hude bananoljubce priporočam še narezano banano ali dve v kremi. Sladkorja je na oko res veliko, a tako je biskvit sočnejši a torta kljub temu ni presdladka.

Mnenja o receptu

A ni malo preveč 40 dag sladkorja v biskvit iz 28 dag moke? / Vrtejbenka

Zanimivo, po koncu posta bo na vrsti. Upam da pride tudi kakšna slikica. tistih 400g sladkorja pa mora biti pomota - to je skoraj pol kile. Jaz bi dala 40. / JanisJoplin

V bistvu se mi zdi, da ni pomota, ker s takšno količino sladkorja dosežejo, da je biskvit bolj sočen brez kasnejšega namakanja. Samo 40 g sladkorja sigurno ne bi bilo dovolj. Je pa recept za biskvit malce druga različica biskvita kot pri hershey torti , kjer je tudi 425 g sladkorja na 235 g moke, samo da je tam manj jajc, vrela voda in olje. / DBpek

Imaš prav DBpek..pa še to popolno čokoladno torto sem pekla..in res ni bilo čutit preveč sladkorja. / Vrtejbenka