mnenj na posebni strani

Čebulni kruh

kruh s prepraženo in začinjeno čebulo

Sestavine

1 kg moke

kvas (1 kocka ali 2 vrečici instant kvasa)

0,5 kg čebule

sol

3 žlice sladkorja

1 žlica vagete

3 stroki česna

0,7 l tople vode

Postopek

1. Moko presejemo v posodo in ji na sredini "izdolbemo" luknjo. Nato solimo toliko, da s soljo naredimo en krog po robovih moke. Dodamo kvasec, ki smo ga naredili tako, da smo v posodo zdrobili kvas, dodali 1 žlico sladkorja in 1 žlico moke na kateri NE SME biti soli, saj drugače ne bo vzhajalo. Vse skupaj dobro premešamo in prelijemo s toplo vodo, da dobimo teksturo žvrkljanega testa. Če uporabljamo instant kvas, ga dodamo samo k moki in premešamo, da se dobro razporedi.

2. Kvasec pustimo na toplem vzhajati vsaj 15 minut, nato ga dobro razmešamo in vlijemo k moki. Dodamo tudi prepraženo čebulo, ki smo jo začinili z žlico Vegete, dvema žlicama sladkorja in s česnom (po lastni izbiri). Preden dodamo čebulo k moki in kvascu, poskusimo, če je dovolj začinjena, oziroma ali še kaj manjka. Nato jo dodamo k moki in vse skupaj dobro premešamo. Med gnetenjem dodajamo toplo vodo, vendar le toliko, da se vse skupaj poveže. Ko dobimo obliko hlebca, ga gnetemo še približno 30 minut, nato pa ga položimo na pladenj s peki papirjem ali z listi zelja in pustimo pokritega (s servietom) na toplem počivati približno eno uro. Pred peko ga zarežemo in premažemo z mlekom, vodo ali jajcem. Sam priporočam mleko, saj ima nato boljši okus.

3. Pečemo v segreti pečici pri 180 stopinjahpribližno 45 minut, nato pa povečamo na 200 stopinj in pečemo še vsaj 15 minut, oziroma dokler ni lepe rjave barve.

Opombe

Če niste prepričani, ali je pečen, lahko preprosto preverite s paličico, s katero prepičite najdebelejši del. Če na paličici kaj ostane, pustite še 5 minut in nato ponovno preizkusite.

Lahko pa preverite tudi s trkanjem in sicer tako, da potrkate po kruhu in če je zvok votel, je kruh pečen.

Mnenja o receptu

Na kakšnem programu pa se peče 45 minut na 180 stopinj? Je možnost uporabe parne pečice? Hvala / Alex13

Če mislite parno konvekcijsko pečenje je možno na programu za pečenje in ne na pari ali v kombinaciji / Genius10

Ali ni 1/2 kg čebule le malo preveč? / VEROVNIKA

če imate radi čebulo je 0.5 kg čebule ravno prav, lahko pa daste po svojem okusu ali več ali manj čebule. / Genius10