mnenj na posebni strani

Sadna rožica

osvežilna jagodna torta

Sestavine

Biskvit:

5 jajc

280 g sladkorja

200 g moke

30 g masla

2 žlički pecilnega praška

2 dl tople vode

1 žlica sladkorja

2 žlici ruma

Jagodna polivka:

500 g zmrznjenih jagod (lahko tudi sveže)

4 žlice sladkorja

2 žlici Gustina

Skutina krema:

500 g pasirane skute

250 g mascarpone sira

150 g sladke smetane

100 g mletega sladkorja

Mascarpone krema z belo čokolado:

150 g bele čokolade

500 g mascarpone sira

200 g sladke smetane

1 dl jagodnega soka (kar smo odlili od polivke)

Postopek

V večji posodi sem najprej penasto stepla rumenjake in sladkor, ter dodala stopljeno (ohlajeno) maslo. Posebej sem stepla še beljake v trd sneg, v drugi posodi pa še moko in pecilni prašek. Nato sem z metlico izmenično vmešala sneg in mešanico moke v rumenjake. Maso sem vlila v namaščen pekač premera 28 cm ter pekla v ogreti pečici na 175 stopinjah cca. 30 minut. Preden biskvit vzamemo iz pečice, s konico noža ali zobotrebcem preverimo ali je dovolj pečen. Če nož ostane čist, ko ga potegnemo iz biskvita, je le-ta pečen.

Biskvit sem pustila, da se ohladi, nato pa ga razrezala na tri oblate.

Jagodno polivko sem naredila tako, da sem zmrznjene jagode (lahko tudi sveže) s sladkorjem postavila na ogenj, da so se zmehčale. Odvečno tekočino, ki pri tem nastane, odlijemo in jo shranimo za kasneje. Polivko lahko nato spasiramo ali pa pustimo, da se ohranijo večji kosi jagod. Ko je polivka zavrela, sem dodala še Gustin in kuhala še par minut. Potem sem odstavila z ognja in pustila, da se ohladi.

Medtem sem v posodi dobro zmešala skuto, mascarpone in sladkor, nato pa počasi vmešala še stepeno sladko smetano.

Belo čokolado sem stopila nad soparo, vendar ne do konca. Kozico sem odstavila z ognja in nestopljene koščke stopila dokončno v stopljeni čokoladi. S tem sem preprečila, da bi postala čokolada prevroča.

V drugi posodi sem zmešala mascarpone sir in stepeno sladko smetano ter temu dodala ohlajeno čokolado in jagodni sok. Kremo postavimo v hladilnik za 2 uri, da se malce strdi.

Sestava torte:

prvi oblat postavimo na podstavek ter ga namočimo s polovico tople vode, kateri smo dodali rum in sladkor. Nato biskvit premažemo s polovico jagodne polivke in nanjo nadevamo polovico skutine kreme. Postopek ponovimo in na vrh dodamo še tretji oblat, ki ga ravno tako namočimo. Mascarpone kremo vzamemo iz hladilnika in torto enakomerno premažemo okrog in okrog.

Za dekoracijo sem dodala še sveže vrtnice in nekaj dekorativnih kroglic.

Opombe

Več na: http://bakesomelove.blogspot.si/2015/11/sadna-rozica.html