mnenj na posebni strani

Vanilijino pecivo

za prste polizat

Sestavine

Testo:

1 kocka kvasa Fala

60 dag moke

2 dl mleka

1/2 dl tekočega jogurta

1/2 dl olja

4 dag sladkorja

2 jajci

1 žlica ruma

1,5 male žličke soli

Nadev:

½ l mleka

1 vanilijev puding

1 žlica Gustina (jedilnega škroba)

2 rumenjaka

2 žlici sladkorja

2 beljaka

1 žlica ruma

3 žlice sladkorja

pomarančna lupina

10 dag rozin

jajce za premaz

Postopek

Kvas Fala raztopimo v mlačnem mleku, v posodo odmerimo sol, moko, sladkor, rum, dodamo jajci in raztopljen kvas. Zamešamo v testo in med mešanjem dodajamo olje po kapljicah. Na začetku mešamo počasi, nato nekaj minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem testo pokrijemo s folijo, ga postavimo na toplo in pustimo vzhajati.

Škrob, puding, dve žlici sladkorja zmešamo skupaj, dodamo 1 dl mleka, 2 rumenjaka, premešamo in zakuhamo v vrelo mleko. Ob stalnem mešanju kuhamo 10 minut. Beljaka stepemo, med mešanjem postopno dodajamo sladkor in proti koncu še rum, tako da dobimo kompakten sneg, ki ga s pomarančno lupinico vmešamo v topel puding. Nadev ohladimo.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Nato ga razvaljamo na pravokotnik, premažemo z nadevom, posujemo z rozinami in zvijemo v zvitek. Odrežemo 3 koščke zavitka približno 4 cm dolžine in jih pokončno postavimo na sredino okroglega pekača. Preostali zavitek razrežemo na trikotne rezine (v konus) in te zložimo okrog rezin na sredini, da zapolnimo cel pekač. Pecivo premažemo s stepenim jajcem in ga damo ponovno vzhajati. Vzhajano pecivo prestavimo v vročo pečico, kjer ga pečemo 45 minut pri 180 stopinjah. Po potrebi ga prekrijemo s folijo, da bi se ne zapekel preveč.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Mnenja o receptu

Kako se to potem jé oziroma kako se razreže, servira? / cedevita

Takšne pogače so mi všeč ravno zato, ker postaviš na mizo ob druženju in si vsak lahko odlomi kolikor želi. Po želji lahko narežeš kot torto (ali drugače), oz. če želiš imeti porcijsko, si mogoče raje naredi kar tako, da posamezne rolice polagaš bolj narazen, da se spečejo vsaka posebej, kot štrukeljci ali rogljički ;) / katka285

Je tole kdo spekel? Je tako dobro kot zgleda? / Enkica

Enkica, delala sem to pecivo, ki je podobno in je zelo,zelo dobro. http://www.kulinarika.net/recepti/12857/sladice/kvaseni-polzi-z-vanilijevo-kremo-in-rozinami/?offset=100 / johana

Sevede je dobro ...saj vidite po sliki da jo je fala slonček spekel .. / gogad