mnenj na posebni strani

Vanilijevo pecivo z borovnicami

še eno izvrstno borovničevo pecivo

Sestavine

Sestavine za testo:

1 kocka kvasa Fala

2,5 dl mleka

70 dag moke

4 dag sladkorja

0,6 dl olja

2 jajci

2 mali žlički soli

Nadev:

½ l mleka

1 vanilin puding

1 žlica Gustin škroba

15 dag sladkorja

3 jajca

2 žlici ruma

1 strok vanilje

30 dag borovnic (lahko ameriških)

Postopek

V posodo odmerimo sol, jo prekrijemo s presejano moko, dodamo sladkor, jajci in kvas Fala, ki smo ga raztopili v mlačnem mleku. Zamesimo kvašeno testo in med mešanjem dodajamo olje. Najprej mešamo počasi, nato na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo med seboj. Posodo pokrijemo s folijo in damo testo vzhajati na toplo.

Med vzhajanjem pripravimo nadev: prašek za puding in Gustin zmešamo s tremi žlicami sladkorja, dodamo dva dl mleka in tri rumenjake in dobro premešamo. Mleko zavremo s semeni vanilije, ki smo jih odstranili iz svežega vanilijinega stroka in vanj zakuhamo vanilijev puding z rumenjaki. Ob stalnem mešanju kuhamo vsaj 15 minut, na koncu primešamo še rum, zatem odstavimo in ohladimo. Beljake stepemo s preostalim sladkorjem v trd sneg in jih vmešamo v kuhano kremo ter do konca ohladimo.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Zatem testo razvaljamo, ga premažemo s kremo, posujemo z borovnicami in zvijemo v zavitek. Zavitek prestavimo na pekač, tako da oblikujemo obroč. Tega razrežemo na rezine, ki se na notranji strani obroča držijo skupaj. Prvi dve rezini obrnemo plosko, da se pokaže polžek, tretjo pa obrnemo v notranjost obroča ter tako ponavljamo do konca. Zatem pecivo premažemo s stepenim jajcem in ga damo ponovno vzhajati. Vzhajano testo prestavimo v vročo pečico in pečemo 50 minut pri 180 stopinjah. Po potrebi ga prekrijemo s folijo, da bi se na vrhu ne zapeklo preveč.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Mnenja o receptu

Hribovc gre v akcijo..........slikca sledi :)---- / hribovc61

Ej Hribovc! A si še kar v akciji.....kje se je zgubila slikica. lp / limona