mnenj na posebni strani

Sončnica s figami

sonce tudi za deževne dni

Sestavine

Sestavine za testo:

1 kocka kvasa Fala

3,5 dl mleka

90 dag moke

8 dag sladkorja

3 rumenjaki

2 jajci

0,6 dl olja

2 žlici ruma

3 male žličke soli

Nadev:

6 velikih smokev

30 dag mascarpone sirčka

1 beljak

2 žlici piškotnih drobtin

1 vanilijev puding

10 dag sladkorja

2 vanilijeva sladkorja

sok 1 limone

jajce za premaz

Postopek

Kvas Fala raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo sol, presejano moko, rumenjake, jajci, sladkor, rum, raztopljeni kvas in zamešamo testo. Med počasnim mešanjem dodajamo olje po kapljicah. Zadnjih 10 minut mešamo na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo med seboj. Posodo s testom pokrijemo in damo testo vzhajati na toplo.

Nadev: 5 smokev z mešalcem sesekljamo na drobno, dodamo 2/3 sladkorja, ki smo mu primešali prašek za puding, piškotne drobtine in limonin sok, nato primešamo še mascrpone sirček in sneg iz beljaka in preostalega sladkorja. Eno smokvo pustimo za dekoracijo.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na tri dele in pustimo počivati nekaj minut. Nato tri dele razvaljamo v obliko kroga – testo obrežemo in vse obrezane dele pregnetemo in shranimo za kasneje. Prvi krog položimo na pekač, ga premažemo z nadevom, prekrijemo z drugo plastjo testa, premažemo z nadevom in tega prekrijemo s tretjo plastjo testa. Nato krog na notranji strani razrežemo na osem enako velikih pol-trikotnikov tako, da se testo na zunanjem delu kroga še drži skupaj. Vsak pol-trikotnik z vsemi tremi plastmi testa primemo na notranji strani in ga prepognemo navzven. Notranjo stran zapolnimo z zadnjim delom testa - izrežemo krog, iz ostankov pa oblikujemo kitko in oblikujemo okraske (listke ipd). Notranji del premažemo s preostalim nadevom in okrasimo z rezinami smokev. Zaključimo okraševanje, pecivo premažemo s stepenim jajcem in ga damo na toplo vzhajati. Vzhajano sončnico prestavimo v vročo pečico in jo pečemo približno 40 minut pri 180 stopinjah.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO