mnenj na posebni strani

Masleni rogljički

preprosta klasika

Sestavine

Sestavine za testo:

1 kocka kvasa Fala

3 dl mleka

1,1 kg moke

18 dag kisle smetane

12 dag sladkorja

5 jajc

1 dl olja

3 male žličke soli

20 dag masla

1 jajce za premaz

Nadev: marmelada

Preliv: 2 žlici marmelade, 2 žlici vode

Postopek

Priprava:

Kvas Fala raztopimo v mlačnem mleku, ga prilijemo k moki, dodamo kislo smetano, sladkor, jajca, sol in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem dodajamo po kapljicah še olje. Na koncu mešamo na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo med seboj. Gladko testo pokrijemo s folijo in ga damo na toplo vzhajati.

Vzhajano testo pregnetemo, razdelimo na dvanajst kosov in pustimo počivati nekaj minut. Nato vsakega na tanko razvaljamo v obliko kroga. Prvi krog testa premažemo z raztopljenim maslom, ga prekrijemo z drugo plastjo testa in ponavljamo do četrte plasti, ki je na vrhu ne premažemo. Tako zložimo še preostalih osem kosov, da dobimo tri komplete po štiri plasti iz krogov in masla. Nato prvi zloženi krog razrežemo na osem trikotnikov in na zunanji del vsakega trikotnika položimo žličko marmelade. Trikotnik začnemo zvijati v rogljiček na zunanjem delu (pri nadevu) proti notranjosti (špici trikotnika) in oblikujemo rogljiček. Postopek ponovimo še pri ostalih dveh zloženkah, da dobimo 24 rogljičkov.

Vsakega premažemo s stepenim jajcem in položimo na pekač ter damo vse skupaj na toplo še enkrat vzhajati. Vzhajane postavimo v vročo pečico in pečemo približno 25 minut pri 180°C, da se lepo obarvajo. Tik preden so do konca pečeni, jih lahko premažemo z mešanico vode in marelične marmelade, da se še bolj lepo zasvetijo in takšne še kakšno minuto popečemo.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Mnenja o receptu

a je res 5 jajc v testi, po navodilih sodeč sta 2 + rumenjak? ali sta 2 jajci mišljeni za premaz? / regica54

Joj, se opravičujem - napakica je bila v navodilu. Pravilno je 5 jajc, že popravljeno v receptu :) / Fala Slonček