mnenj na posebni strani

Sok in džem iz aronije

sok aronije in džem iz ostankov, ki so nam ostali pri pripravi soka

Sestavine

Sok:

2 kg aronije

1 kg sladkorja

1 l vode

sok ene limone

Džem:

sadje, ki je ostalo od soka

1/2 kg sladkorja

500 ml soka mete (lahko tudi kateri drugi sok)

Postopek

Sok:

1. V veliko posoda damo vodo in sladkor ter kuhamo tako dolgo, da se sladkor raztopi. Dodamo očiščeno in oprano aronijo. Ko zavre, kuhamo še 1-2 minuti. Med tem časom s stiskalnikom stiskamo aronijo, da iz nje dobimo čim več soka. Ohladimo.

2. Ohlajeno zmes precedimo večkrat skozi precejalnik. Sadje shranimo za džem. Sok precedimo še enkrat skozi čisto gazo ali skozi filter za kavo.

3. Tekočino damo nazaj kuhati za 10 minut, nato dodamo sok limone, premešamo in prelijemo v sterilizirane steklenice. Steklenice pustimo, da se ohladijo in jih hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Džem:

vse sestavine damo v posodo in kuhamo. Ko zavre, kuhamo še 5 minut. Zmes pustimo ohlajati nekaj ur. Ko se ohladi, damo ponovno kuhati do vretja. Vroč džem prelijemo v sterilizirane kozarce.

Mnenja o receptu

500 ml soka od mete ? (500 ml soka mete (lahko tudi kateri drugi sok) Koliko mete rabiš da iztisneš 500 ml soka? / majdra

Majdra, zagotovo je mislil sirup. No, jaz bi ga nadomestila z jabolki ali jabolčnim sokom, ampak raje z jabolki, če bi bilo presuho, bi dolila nekaj vode. / rimljanka