mnenj na posebni strani

Ombré mojito torta

za vse mojito oboževalce

Sestavine

Biskvit:

3 jajca

150 g sladkorja

135 g moke

1/2 pecilnega praška

1 dl belega ruma

0,5 dl tople vode

žlica sladkorja

Metina krema:

3 limete

šop mete

8 rumenjakov

70 g sladkorja

70 g masla

200 g maskarponeja

Skutina krema z limeto:

500 g skute

50 g maskarponeja

400 g grškega jogurta

120 g sladkorja v prahu

1 želatina fix

1 limeta

zeleno barvilo

Postopek

Najprej prižgemo pečico na 180 stopinj, da se med pripravo biskvita segreje. Nato dobro stepemo rumenjake s sladkorjem, tako da rumenjak postane svetlejše barve. Počasi dodajamo sneg iz beljakov in moko s pecilnim praškom. Dno pekača premera 24 cm obložimo s peki papirjem, steno pa premažemo z maslom in moko. Biskvit pečemo približno 25 minut, vendar je dobro preveriti z nožem ali je res pečeno (če masa ostane na nožu, ko le tega povlečemo iz biskvita, ni še pečeno).

Med peko biskvita lahko začnemo že s pripravo metine kreme. Nad soparo segrevamo rumenjake, sladkor, limetino lupino in limetin sok. Ko se krema precej zgosti, jo odstavimo iz ognja, dodamo maslo in jo ohladimo. Medtem s paličnim mešalnikom zmeljemo metine liste, da dobimo pasto. Meto in maskarpone dodamo v rumenjakovo maso ter dobro premešamo.

Če se vam krema ne obarva zeleno, lahko dodate še malo barvila. Na slikah namreč metine kreme ni videti, vendar je bila živo zelena.

Biskvit prepolovimo in ga postavimo v obod. Dobro ga namočimo s polovico mešanice vode, belega ruma in sladkorja ter nanj zlijemo metino kremo. Nanjo položimo še drugo polovico biskvita ter tudi tega namočimo. Torto postavimo v hladilnik, da se krema začne trditi.

Za skutino kremo z limeto najprej zmešamo skuto, maskarpone, grški jogurt, sladkor, limetino lupino in limetin sok. Na koncu dodamo še želatino fix ter mešamo še 2 minuti. 3 velike žlice kreme pustimo za končno okrasitev, preostalo kremo pa nadevamo na torto ter jo ponovno postavimo v hladilnik.

Čez eno uro, ko se krema že dovolj strdi, da lahko torto odstranimo iz oboda, začnemo pripravljati kremo za okrasitev. Polovico kreme obarvamo bolj intenzivno zeleno, drugo polovico pa bolj blago zeleno. Kremo lahko obarvate, kakor želite, lahko je temnejša ali svetlejša. Najprej nadevamo svetlejšo plast takoj pod robom torte, nato pa še temnejšo.