mnenj na posebni strani

Jogurtova sladica z malinami

osvežilno pecivo z grškim jogurtom in malinami

Sestavine

Biskvit:

5 jajc

150 g sladkorja

125 g moke

3 žlice vode

kozarec malinovca (ali drugega soka za navlažitev biskvita)

Sadna plast:

500 g zmrznjenega sadja (gozdni sadeži, lahko kaj drugega... pred uporabo odtajamo)

3 dl mleka

vrečka želatine v prahu

sladkor v prahu (sladkate po svojem okusu)

Jogurtna plast:

1 kg grškega jogurta (pride v "kanglici")

0,5 l sladke smetane

vrečka želatine v prahu

sladkor v prahu (ali med ali..., dodajte po svojem okusu)

maline (in/ali robide, jagode, borovnice...).

Vrhnja plast:

preliv za torte (rdeči, lahko tudi navaden in ga skuhate z malinovcem, da bo rdeče barve, ali dodate kapljo rdeče jedilne barve)

2 žlici sladkorja

Postopek

Biskvit:

ločimo rumenjake in beljake. Pol sladkorja, rumenjake in vodo stepamo, da dobimo svetlo rumeno zmes. Iz beljakov in pol sladkorja stepemo sneg, sladkor dodajamo postopoma. Nato rumenjakovo zmes zlijemo v sneg (ja, rumenjake v beljake :)) in previdno mešamo z lopatico tako, da maso rahlo dvigujemo. Nato postopoma dodajamo še skozi sito presejano moko, ki jo prav tako vmešamo z lopatico. Maso potem zlijemo v pravokoten pekač (mere cca. 35 x 28 cm), ki smo ga prej obložili s peki papirjem, maso razporedimo od sredine pekača navzven. Pečico že prej segrejemo na 180 stopinj in pečemo 20 do 25 minut. Pečen biskvit vzamemo iz pekača, odstranimo peki papir in ga malo ohladimo (jaz sem ga po 15 minutah že uporabila). Pekač očistimo in damo vanj biskvit. Biskvit navlažimo s sadnim sokom.

Pripravimo sadno plast. Gozdne sadeže, mleko in sladkor v prahu dobro zmeljemo v mešalniku, nato pa zmes pretlačimo skozi cedilo (če vas zrnca gozdnih sadežev ne motijo, spustite ta del). Dodamo želatino v prahu in dobro premešamo, lahko v mešalniku, da se želatina dobro premeša, potem pa zlijemo po biskvitu ter damo v hladilnik za približno 10 minut (toliko, da se sadna plast strdi).

Medtem naredimo jogurtno plast. Sladko smetano in želatino stepemo in jo primešamo k jogurtu. Mešamo z lopatko. Dodamo še sladkor v prahu, lahko tudi med ali kakšno drugo sladilo (kakor sladko želite). Model vzamemo iz hladilnika, jogurtno maso razporedimo čez sadno plast in maso poravnamo. Čez jogurtno plast razporedimo maline (ali drugo sadje) ter damo nazaj v hladilnik.

Ta čas po navodilih iz vrečke pripravimo tortni preliv (tukaj potrebujemo dve žlici sladkorja). Pecivo vzamemo iz hladilnika in po vrhu zlijemo tortni preliv ter damo spet nazaj v hladilnik, da se strdi še zgornja plast.

Opombe

Ko se vrhnja plast strdi, lahko pecivo že postrežete, vendar priporočam, da ga pustite v hladilniku vsaj nekaj ur, še bolje pa kar čez noč (če ga boste delali zvečer).

Biskvit lahko spečemo tudi v okroglem modelu premera 22 cm, pečemo 30 minut, ohlajenega dvakrat prerežemo, prvo in drugo plast biskvita obložimo s pol sadne in pol jogurtne plasti, pa namesto pravokotnega peciva nastane torta! :)

Mnenja o receptu

Poskusila bi tale recept, pa nisem ravno vešča z delom želatine v prahu. Kadar je bila v receptu omenjena želatina v prahu, je običajno omenjeno, da jo je potrebno raztopiti - segrevati. V tem receptu pa je omenjeno, da se samo prah želatine zmeša v mrzlo maso. Je to v redu, ali jo je potrebno vseeno nekje v postopku segrevati in nato dodajati v hladno maso (sadno oz. jogurtovo)? / mijam

Hey, ja, uporabljam želatino iz hoferja, roza vrečka, in se samo vmeša v maso, nič ni potrebno topit :) / LadyButterfly

Super, morda pa res poskusim . Hvala za hiter odgovor. / mijam

Hoferjeva zelatina je zakon. / johana