mnenj na posebni strani

Rumovi cekini

slastni zalogajčki iz ruma in čokolade

Sestavine

150 ml vode

100 g sladkorja

100 g masla

250 g Albert piškotov

150 g orehov

1 rum sladkor

1 dl ruma

2 jajci

3 žlice moke

 

Za preliv:

100 ml sladke smetane

200 g čokolade za kuhanje

0,5 dl ruma

50 g bele čokolade

30 g masla

Postopek

Vodo s sladkorjem zavremo in kuhamo 3 minute. Odstavimo s štedilnika, dodamo maslo in mešamo, dokler se ne stopi. Dodamo kekse in orehe ter premešamo. Dodamo rum, rumov sladkor, jajci in moko ter z vilicami dobro premešamo, da dobimo homogeno zmes, ki jo nato razporedimo na pekač (okvirna velikost 25 X 35 cm), ki smo ga prej obložili s peki papirjem. Maso pogladimo in pečemo na 180 stopinjah 15 minut.

Biskvit dobro ohladimo, mlačnega postavimo za dve uri v hladilnik. Medtem pripravimo čokoladno glazuro.

Smetano segrejemo skoraj do vretja in ji dodamo nalomljeno jedilno čokolado. Premešamo in pustimo 5 minut, nato ponovno premešamo. Ko se vsa čokolada zmehča, dodamo rum. V mikrovalovni pečici ali nad vodno kopeljo segrejemo belo čokolado in maslo in ju nadevamo v plastično vrečko, ki ji bomo tik pred dekoriranjem odrezali en vogalček in jo tako uporabili kot dekorirno vrečko.

Iz ohlajenega biskvita z modelom za kekse izrežemo kroge. Vsakega pomočimo v čokoladno glazuro in mu z belo čokolado naredimo poljuben vzorec. Jaz sem naredila 2 črti in ju nato z zobotrebcem povlekla enkrat v levo, enkrat v desno.