mnenj na posebni strani

Kruh na palčki

...seveda ne gre brez pršuta

Sestavine

30 dag moke

1/2 vrečke suhega kvasa

1 žlička sladkorja

6 žlic olivnega olja

2 - 2,5 dl mleka

3 žlice sesekljanega drobnjaka

sol

8-9 rezin surovega pršuta

lesene palčke

Postopek

Moko presejemo, v sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo malo toplega mleka, sladkor in kvas. Počakamo, da se kvas aktivira. Dodamo olivno olje, sol, drobnjak in mleko. Vse skupaj zgnetemo v gladko in bolj mehko testo ter ga damo vzhajat.

Vzhajano testo še nekajkrat pregnetemo in ga razvaljamo v pravokotno obliko. Široko naj bo malo več kot je dolga rezina pršuta.

Testo narežemo na 9 trakov. Na trak testa položimo pršut tako, da malo sega čez testo. Leseno palčko položimo poševno na začetek testa in počasi vijemo testo s pršutom okoli palčke. Spodnji del testa s pršutom s prsti stisnemo ob palčko.Tako zavijemo vse trakove. Kruhki naj počivajo pred peko 10 minut

Pečemo v že ogreti pečici na 210 stopinjah približno 7-8 minut, nato znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še 10 do 12 minut.

Opombe

Drobnjak lahko zamenjamo z nam priljubljenimi zelišči, če uporabimo suha, jih pred vmešanjem v testo namočimo v malo vode. Namesto pršuta lahko damo rezine pancete ali pa slanine.

Za malo drugačno ponudbo na mizi damo palčke v višji kozarec, napolnjen s soljo, dodamo liste drobnjaka, pora... in imamo lepo in jedilno dekoracijo na mizi.

Mnenja o receptu

Lepo da smo dočakali še ta recept. Zakaj pa ni glavne slike, če je lepo vidna med zadnjih 10 receptov ? / SMARTY1

Lepo. / mamamia

Jaz bi to kar v pekač položila in spekla :) / HelisLOVEnija

Saj se tudi pečejo v pekaču... samo predlog je da se postrežejo v kozarcu, v katerem je nasuta sol... / SMARTY1

Odlični kruhki! / SMARTY1

Te kruhke pečem večkrat tedensko. Včasih imam naročeno da so pečeni že ob 4- 5i uri zjutraj. Da gre hitreje, testo zamesim zvečer, in ga zjutraj vzamem iz hladilnika že lepo vzhajanega. Mrzlo testo takoj razvaljam in delam naprej po receptu. Tako imam kruhke narejene tik-tak . / SMARTY1

Kruhki so zelo okusni. Sama sem namesto pršuta uporabila prekajeno šunko, dodala pa sem še rezine sira. Jih je že zmanjkalo :) / čokokuki

Prelepa fotografija, Smarty1 / Katarinči