mnenj na posebni strani

Goveja tagliata z gorgonzolinim maslom in špargljevo rižoto

srednje pečena tagliata z domačim gorgonzolinim maslom

Sestavine

Rižota:

500 g zelenih špargljev

oljčno olje

1 čebula

320–400 g riža za rižoto

100 ml belega vina

750 ml zelenjavne jušne osnove

80 g masla

50 g parmezana

Gorgonzolino maslo:

100 g gorgonzole

150 g masla (sobne temperature)

Goveja taljata:

2 steaka

2 žlici oljčnega olja

2 žlici masla

sol in poper

Postopek

Rižota:

Šparglje po potrebi olupimo in jim odrežemo olesenele konce. Vršičke pustimo cele, stebla pa narežemo na tanke kolobarje. Vršičke skuhamo al dente v slani vodi, nato jih speremo pod hladno vodo in damo na stran. Čebulo prepražimo na olju, dodamo narezane šparglje (brez vršičkov) in riž in zalijemo z vinom. Med kuhanjem postopoma in ob stalnem mešanju dolivamo jušno osnovo. Kuhamo tako dolgo, da je riž skuhan al dente. Potem umešamo 40 g masla, sveže nariban parmezan ter sol in poper. V ponvi na 40 g masla na kratko prepražimo špargljeve vršičke in z njimi okrasimo rižoto.

Gorgonzolino maslo:

Gorgonzolo zdrobimo in jo skupaj z zmehčanim maslom z leseno kuhalnico pretlačimo skozi gosto cedilo. Zmes začinimo s poprom, jo s pomočjo kuhinjske folije zvijemo v zvitek in pustimo v hladilniku, da se strdi.

Goveja taljata (medium pečena):

Steake pustimo pol ure počivati na sobni temperaturi. Ponev močno segrejemo, nato v njej močno segrejemo še olje. Na olje položimo steaka in ju obrnemo vsakih 30 sekund. Po približno 3 minutah dodamo maslo in z njim večkrat prelijemo meso. Pečemo še približno 3 minute, nato meso vzamemo iz ponve in ga zavitega v alufolijo pustimo počivati 5 minut. Potem ga solimo in popramo ter narežemo na trakove, ki jih z rezino gorgonzolinega masla postrežemo k pripravljeni rižoti.

Mnenja o receptu

Tole pa moram poskusiti, sliši se dobro. / Trixi

Evo, ta kombinacija mi dala miru in danes za kosilo. Pri nas sicer rižota obogatena z zelišči, meso ni bilo goveje, ker to pri nas nihče ne je, ampak gorgonzolino maslo pa doda eno piko na i. Še kdaj na jedilniku. Pohvalna kombinacija! / Trixi