mnenj na posebni strani

Gibanica s sirom

močna in okusna samostojna jed ali priloga, ki je hitro in enostavno narejena

Sestavine

1 paket kor (0,5 kg)

0,5 kg kravjega ali ovčjega sira (ne Feta, ker je preveč kremast)

250 ml tekočega jogurta

250 ml Radenske

1 dl olja

3 jajca

kajmak - poljubno

Postopek

Na pult položimo en list testa in nanj nadrobimo nekaj sira. Čez položimo nov list testa in postopek ponovimo, dokler ne porabimo celega paketa. Nato vse skupaj zavijemo v rulado, ki jo narežemo na 2-3 cm debele kolobarje. Te položimo v pekač, enega zraven drugega.

V posodi zmešamo jogurt, jajca, radensko in olje. Mešanico polijemo čez testo. Po želji lahko na vsak kolobarček položimo nekaj kajmaka.

Pečemo na 200 stopinjah cca. 40 minut.

Opombe

Količino maščobe prilagodite svojemu okusu. V starih kuharicah je velikokrat uporabljen kajmak namesto olja. Tudi količina jajc je v tem receptu precej zmanjšana. Lepo se dopolnjuje s suhomesnatim narezkom in pekočimi dodatki (ljutenica, pinjdur, ajvar...). Na sliki je uporabljena dvojna količina sestavin. Lahko se je hladno ali toplo.

Mnenja o receptu

Vlečeno testo sem naredila sama,nadevala pa sem z naribanim sirom in še nekaj skute sem imela za porabit.Za prste polizat :) / Liiu

Zorana, kateri sir točno je najboljši ... kje ga kupite? / Mayisa.

Hmm, najboljši približek originalnemu okusu, ki sem ga našla tu, je bil en bolgarski bel sir, ki sem ga kupila pri najboljšem sosedu. Drugače se v vseh trgovinah dobijo raznorazne variante, po navadi v belih plastičnih škatlah ali podobnih pakiranjih kot je Feta. Lahko kupite tudi na trgu, rečete za malo starejšo sorto belega sira, da ni premehak, preveč kremast in prenežnega okusa. Konec koncev lahko uporabite tudi Feto, ne bo nič narobe, pač malo drugačen okus in struktura. Jaz bi jo edino prej oprala, da ne bo vse skupaj preveč slano. Po moje je najbolje poizkusit različne variante in izbrat sebi najljubši okus :) / Zorana

Zorana, ta zadeva se nič ne posoli? / kmetka

Ne nič ni treba soliti, ker je sir navadno dovolj slan. / Zorana

Hvala za idejo, poskusim s skuto, Ln / ORHIDEJA00

Če boste dali skuto, pa le posolite, ker skuta pa ni dovolj slana. :) lp / Zorana