mnenj na posebni strani

Goveji zrezki v omaki iz koreničja

malce sekljanja korenaste zelenjave, začimbe, jed se vmes lahko malo prismodi ...

Sestavine

6 večjih govejih zrezkov

2 srednje veliki čebuli

1 večji korenček

1 večji koren peteršilja

1 kos zelene

1 manjši por

sol, poper

1 žlica gorčice

mešanica začimb za zrezke

sojina omaka

olje

Postopek

Zrezke damo na kuhinjsko desko, pokrijemo s plastično folijo in jih potolčemo. Vsakega potresemo z malo mešanice začimb, soljo in poprom.

V skledi zmešamo olje, sojino omako, sol, poper, nekaj kapljic kisa, vina ali limoninega soka, gorčico in mešanico začimb za steake in z omako premažemo zrezke ter pustimo stati nekaj časa (lahko tudi čez noč).

Čebulo in ostalo zelenjavo čim bolj drobno sesekljamo (uporabila sem električni sekljalnik).

Segrejemo posodo, v kateri bomo pekli zrezke (jaz sem šest velikih zrezkov pekla kar v picapeku) in ko je vroča, damo vanjo zrezke in jih opečemo z obeh strani (med peko damo na zrezke tudi omako, v kateri smo jih marinirali).

Po potrebi zalijemo z malo juhe ali z mlačno vodo, zrezke tudi večkrat obrnemo.

Ko so zrezki že malo pečeni, naredimo v posodi prostor in na maščobo damo čebulo ter premešamo, da se čebula nekoliko zmehča. Potem dodamo še preostalo sesekljano zelenjavo, premešamo in zrezke znova razporedimo po posodi. Ogenj zmanjšamo, posodo pokrijemo in pustimo vsaj pol ure, da se naredi omaka. Nič hudega ni, če se zrezki nekoliko zapečejo, ko tekočina povsem povre. Postrgamo dno posode in razmešamo z omako; če se ni prismodilo, ne bo nobenega priokusa po grenkem, nasprotno, omaka bo še bolj polnega okusa.

Med dušenjem večkrat premešamo in dolijemo tekočino (juho ali vodo), seveda jed še dodatno začinimo (z mešanico začimb, soljo, poprom, domačo vegeto, lahko dodamo tudi druge začimbe - ravnamo se po okusu).

Kako dolgo bomo zrezke pripravljali je odvisno od kosa mesa in debeline zrezkov. Meni je tokrat uspelo, da so bili zelo mehki, čeprav sprva ni kazalo najbolje, sem pa zrezke v omaki na zmernem ognju in v pokriti posodi pekla oziroma dušila okoli 45

minut.

Mnenja o receptu

Mmmmm, zgleda zelo okusno. Pa še skodelo regrata zraven in je izvrstno kosilo na mizi... / regina