mnenj na posebni strani

Kašnice, kašne klobase

kašnate klobase

Sestavine

špile (imajo jih v vsaki špeceriji, mesnici,.. lahko pa jih narediš doma)

zavojček zamrznjenih črev (najraje imam tanka čreva) (dobiš jih v Mercatorju)

1 kg ajde

1 kg riža (pomembno: riž mora biti navaden, ne sme biti dolgozrnat, ker so kašnice drugače preveč suhe)

40 dag čebule

približno 15 dag svinjske zaseke

13 g črnega mletega popra

10 g pimenta

4 do 5 g majarona

60 g kuhinjske soli

2 g cimeta (nikakor več kot 2 g , razen, če vam okus ugaja)... lahko pa tudi popolnoma brez

Postopek

Na drobno narežemo čebulo in jo v zelo široki posodi prepražimo na zaseki ( z zaseko ne varčujemo).

Ko čebula porumeni, dodamo riž in ga ob dodajanju vode dušimo do skoraj mehkega (lahko pa riž tudi skuhamo).

V drugo posodo vsipamo ajdovo kašo in jo prelijemo z vrelo vodo ter malo premešamo.... Ker kaša nabreka, jo prelijemo z dovolj vroče vode. Po kakšni uri namakanja odlijemo vodo s kaše (to vodo zavrzimo). Pomešamo kašo in riž ter dodamo vse zgornje začimbe.

Dodamo vrelo vodo, da bo nastala na pol tekoča zmes (za prave kašnice potrebujemo vodo, v kateri se je kuhala hrbtenica pujsa (juha), lahko pa tudi vrela voda, v kateri se je ovarilo salo pujsa. Lahko kupimo v trgovini svinjske kosti in naredimo to juho, vendar sem bil razočaran nad okusom kupljene hrbtenjače... je imela ogaben vonj,.. juha iz pujsa, krmljenega z domačo hrano, pa neizmerni diši. Če torej kosti kupimo, vzemimo navadne in ne hrbtenjače.

Pred polnjenjem v čreva moramo poizkusiti okus mase. Okus mora biti malce preveč slan in odločno preveč popran. Ko jih naslednjič vzamemo iz zamrzovalnika, bodo veliko bolj blagega okusa, ampak vseeno morajo biti malo "šarf"...

Ko je okus, kot sem ga opisal, s to maso napolnimo čreva. Najlažje je, če si priskrbimo polnilko za klobase (imajo vsi domači mesarji). Če je še tista stara ročna, moramo pohiteti, da se masa ne ohladi, ker potem ne bomo imeli več dovolj moči za iztisk kaše v črevo.

Oblikujemo klobase primerne velikosti in jih zašpilimo s špilami (ne natlačimo preveč, ker bodo drugače pokale).

V vreli vodi jih pokuhamo cca. 1 do 2 minuti. Položimo jih na mizo, da se ohladijo.

Če jih nameravamo takoj porabiti, jih solimo in popramo nekoliko manj.

Če je po pomoti soljeno preveč, jih pred uporabo čez noč vrzimo v skledo mrzle vode, pa bodo naslednji dan že manj soljene.

Pred zaužitjem jih spečemo v pečici.

Odlično gredo s kislim zeljem ali repo.

Opombe

Pri nas nikoli nismo dodajali mesa... izdelovali smo jih le iz mešanice riža in ajdove kaše. Sem poskušal vse sorte (tudi z dodatkom mesa, krvi (krvavice).. tudi proseno kašo, ješprenj,... ampak najboljša mi je le iz riža in ajde. Poskušal sem razne deleže teh dveh glavnih sestavin (tudi ajdovo kašo brez riža). Glede na vse sem že pred leti zapisal recept, po katerem vsako leto naredim te klobase. Meni je to fenomenalna hrana... s kislim zeljem ali repo.

Ps: Ne polnite črev preko polža, ker preveč poškoduje zrna riža in kaše, pa je vsebina bolj podobna ajdovemu pireju, kot pravi kašnici.

In še nekaj, kar ni ravno v skladu s sodobnimi standardi: ne šparajte z zaseko, mastjo, drugače bo klobasa manj okusna in suha. Ne bojte se...ob pečenju bo višek masti iztekel iz kašnice.