mnenj na posebni strani

Valentinov kolač s srcem

slasten čokoladen kolač, v katerem se skriva srce iz bananinega biskvita

Sestavine

Za bananino testo:

300 g pšenične moke tip 500

2 čajni žlički pecilnega praška

1 čajna žlička sode bikarbone

ščepec soli

100 g masla

120 g sladkorja

1 velika žlica vanilijevega sladkorja

120 g rjavega trsnega sladkorja

3 rumenjaki (ali eno jajce) velikosti L

2 jajci velikosti L

2 veliki zreli banani

rdeča ali roza jedilna barva

Za čokoladno testo:

300 g pšenične moke tip 500

1 čajna žlička pecilnega praška

ščep sode bikarbone

ščep soli

150 g sladkorja

3 jedilne žlice temnega kakava v prahu

2 dl mleka

1,5 dl sončničnega olja

Postopek

Najprej pripravimo bananin kolač. V srednje veliki skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo in sol.

V veliko skledo na koščke narežemo maslo. Dodamo na kolobarje narezani banani, obe vrsti sladkorja in vanilijev sladkor.

Z električnim mešalnikom penasto vmešamo sestavine v veliki skledi. Dodamo jajci in rumenjake ter mešamo na najvišji hitrosti še približno dve minuti.

Hitrost mešalnika znižamo na najnižjo stopnjo in po žlicah dodajamo suhe sestavine (moko, pecilni in sodo) ter počasi mešamo. Na koncu vmešamo še malo rdeče ali nekoliko več roza barve v prahu.

Pekač za kruh št. 1 namastimo z maslom. Napolnimo ga z bananinim testom in ga postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj.

Kolač pečemo približno 1 uro.

Bananin kolač razrežemo na približno 1 cm debele kose. Z modelčkom za kekse v obliki srčka iz vsakega kosa izrežemo po en srček, lahko tudi več.

Namastimo pekač za kruh št. 2. Srčke postavimo v vrsto in jih tesno eden do drugega položimo po dolžini pekača, da sredino dna.

Pripravimo čokoladno testo - lahko naredite tudi čokoladni biskvit, jaz sem naredila kar testo za čokoladne muffine (z električnim mešalcem zmešamo mokre sestavine, nato z žlico v posebni skledi zmešamo suhe sestavine. Mokre prelijemo v suhe - zmešamo s kuhalnico).

Čokoladno testo prelijemo čez roza srčke v pekaču.

Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj in pečemo približno 45 minut.

Ko se kolač ohladi, ga po želji oblijemo s čokolado ali ledenim oblivom in posujemo s sladkornimi srčki. Ko boste kolač prerezali, bo na sredini lep roza/rdeč srček.

Prijetno sladkanje vam želim :)

Opombe

Slasten čokoladen kolač, v katerem se skriva srce iz bananinega biskvita, s katerim boste očarali svoje bližnje in je kot nalašč za valentinovo. Pa še rumenjake, ki vam kdaj ostanejo, lahko porabite za ta recept :)

Postopek je nekoliko skrčeno opisan - celoten postopek s fotografijami najdete tukaj: http://mmmuffinsandcompany.blogspot.com/2014/02/kam-z-rumenjaki-banan

Mnenja o receptu

No tole je moja hči danes ponoči pekla za svojega dragega. Ker je bilo prvo pecivo za probo, smo ga pojedli in se zdaj peče drugo, tazaresno, ki ga pa mi seveda ne bomo deležni. Dobro in zelo všečno! Toliko bojl, ker ponavadi zadeve ki so vizualno lepe, po okusu niso nevemkaj. Bom kar ponovila tudi jaz ko bo imel moj "tastar" praznik. / kozamurnik

Super :) Ja meni je ravno zaradi kombinacije banana-čokolada tako okusen :) Vedno se trudim da so slaščice lepe in okusne - včasih uspe manj, včasih bolj :) / mmmuffinsandco

Presenečenje in pohvala tudi od hčerinega fanta in petka seveda! / kozamurnik