mnenj na posebni strani

Naan

ploščati indijski kruh iz ponve, odličen tudi kot testo za pico

Sestavine

500 g bele moke FARINA UNIVERSAL

1 suhi kvas

½ pecilnega praška

1 čž sladkorja

¾ čž soli

45 g masla ali 30 g Ghee masla

1 lonček jogurta (180 g)

180 ml tople vode

Postopek

Zmešamo vodo, sladkor in kvas ter počakamo 10 minut, da kvas začne delovati. Sol pomešamo med moko, dodamo še pecilni prašek in jogurt ter kvasno raztopino. Zmešamo z električnim mešalnikom. Proti koncu mešanja dodamo še maslo sobne temperature.

Hlebček naoljimo in ga damo v posodo ter pokritega vzhajamo.

Ponev zelo močno segrejemo.

Delček testa odtrgamo in ga na močno pomokani površini razvaljamo nekaj mm na debelo. S površine odstranimo odvečno moko in razvaljano testo pečemo na nenamazani ponvi tako dolgo, da se rahlo zapeče. Ko je rahlo zapečeno na eni strani, kruh obrnemo in zapečemo še drugo stran. Ves čas pečemo na najvišji stopnji gretja. Pečeno odlagamo na mrežasto rešetko.

Pred peko lahko spodnjo površino testa premažemo z oljem, ni pa nujno.

Preostanek surovega testa lahko nekaj dni hranimo v hladilniku v zavezani pvc vrečki.

Opombe

Dolga obstojnost testa v hladilniku omogoča hitro pripravljen sveže pečen kruh brez uporabe pečice.

Mnenja o receptu

Jaz kepo testa razdelim na manjše kroglice in te pustim še enkrat vzhajati, potem se zelo lepo valjajo. Ne dodajam pecilnega praška in sladkorja, dodam pa kar običajno olje (tako smo se učili na tečaju indijske kuhinje pri dveh indijskih kuharjih), kvas pa uporabim svež (ampak je itak vseeno katerega uporabiš). Še vroč naan premažem s stopljenim maslom ali gheejem, preden ga dam peči pa nekaj kosov potresem s črnim sezamom. Za nas štiri naredim naan iz kilograma moke in ob kakšnem curryju ali masali pojemo vse do zadnjega kosa. Za zadnjega je skorajda pretep. / mamamia

Zanimivo. Tole bo treba pa probat.......firbec, ni kej.. / hribovc61