mnenj na posebni strani

Kolač novoletno - božični

kolač z zdravju prijaznejšimi sestavinami

Sestavine

100 g kokosove maščobe

60 g rjavega sladkorja

2 vrečki vanilijevega sladkorja

150 g pirine polnozrnate moke

1,5 zravnane žličke pecilnega praška

2 jajci

2 veliki žlici mleka

100 g sesekljanih (ali zelo grobo mletih orehov)

120 g rozin

100 g mletega sladkorja

2 veliki žlici limoninega soka

srebrne sladkorne kroglice

maščoba in ostra moka za pekač

Postopek

1. Kokosovo maščobo zelo na tanko narežemo v sladkor in vanilijev sladkor, dodamo jajci (ki smo jih poprej vzeli iz hladilnika, da nista mrzli), ter vse dobro zmešamo z ročnim mešalnikom, da dobimo enakomerno maso (masa ni tako penasta, kot pri pripravi z navadnim maslom ali margarino). Z nastavkom za testo vmešamo s pecilnim praškom zmešano moko in mleko v enakomerno testo (testo je zelo kompaktno in se težko trga od nastavkov). Ko je testo pripravljeno, z navadno žlico vmešamo še rozine in orehe ter z žlico premešamo tako, da se sestavine enakomerno porazdelijo po testu.

2. Testo z žlico nadevamo v dobro pomaščen in z ostro moko potresen model za kolač ter ga pečemo cca. 45 minut v prej ogreti pečici pri 180 stopinjah. Pečen kolač zvrnemo na žičnato rešetko in počakamo, da se ohladi.

3. Sladkor v prahu dobro premešamo z limoninim sokom v gost preliv, ki ga enakomerno polijemo po ohlajenem kolaču ter okrasimo s sladkornimi perlicami.

Opombe

Če je kolač pečen, lahko preverimo tako, da ga prebodemo z nožem ali vilicami. Če se nanj ne prilepi nič testa, je kolač pečen.

Kolač lahko okrasite po želji tudi z drugim okrasjem (bonboni, rozinami, mandlji...), odvisno, za kakšno priložnost ga pečete.

Mnenja o receptu

In katere so zdravju prijaznejše sestavine? Kokosova maščoba in rjavi sladkor ter polnozrnata moka? Da me ne bi od vsega dobrega pobralo, no! / elaphus

Vsak se trudi po svojih močeh in prepričanjih. Jaz sem uporabila vse sestavine z bio nomenklaturo. Res je, da lahko vse samo preplačaš ali pa morda dodaš vsaj majhno zrno k boljšemu zdravju. Vsak zase ve, kaj je zanj najboljše in mogoče deli s sebi podobnimi. Lepo pozdravljeni, La Parisienne / La Parisienne

Kolač zgleda zelo dober.Odločila sem se,da ga spečem,a sem naletela na en problem in sicer pri nas nihče ne želi peciva,ki ni izdelano iz bele moke.Zanima me ali bo vseeno dobro? Želim vam vesele praznike in uspešno peko. / mojih6

Seveda lahko zamenjate moko, da bo pecivo po vašem okusu. Tudi vam lepe praznike. / La Parisienne