mnenj na posebni strani

Kuhano pivo

za pogumne

Sestavine

1 l piva

1 pomaranča (malo za okus, malo lahko tudi za dekoracijo)

1 čajna žlička klinčkov aka. nageljnovih žbic

cimet v skorji, alternativa: 1 čajna žlička cimeta v prahu

8 velikih žlic sladkorja

1 cm svežega ingverja, lahko tudi 2 žlici ingverja v prahu

3 dl vode

Postopek

V posodo zlijemo pivo in vodo ter dodamo klinčke, cimetovo skorjo, približno 1 cm debelo rezino pomaranče, ingver in sladkor. Če imamo le cimet v prahu, ga dodamo na koncu, ko se zmes že ohlaja, saj lahko povzroči spektakularno penjenje zmesi (preverjeno).

Mešanico kuhamo dokler ne zavre, tj. približno 15 minut. Potem hitro ugasnemo, saj se lahko močno speni in veličastno skipi (preverjeno).

Počakamo nekaj minut, da se malo ohladi, nato pivo nalijemo v kozarce in postrežemo.

Opombe

Nekaj nasvetov: kot pri kuhanem vinu je tudi pri kuhanem pivu potrebno posamezne količine prilagajati lastnemu okusu. Če si bolj sladkosnede sorte, potem dodaj večjo količino sladkorja, če preferiraš bolj sadno aromo, potem lahko pomaranči dodaš še kakšno rezino limone ali pa jabolka. Namesto sladkorja lahko mirno uporabiš tudi javorjev sirup (preverjeno) ali pa kakšen sadni sirup, na primer malinovec (preverjeno). Nezanemarljiv dejavnik je tudi vrsta piva. »Navadno« pivo s kuhanjem pogosto dobi grenak priokus, ki ga je težko prikriti, pomaga le redčenje z vodo in izdatna zaloga sladkorja, temno pivo pa se je v tem oziru veliko bolje odrezalo.

Mnenja o receptu

Hm, kako pa je z mehurčki pri kuhanem pivu? Pri pivu so mehurčki (podobno kakor pri penini) en izmed pomembnejših atributov... Predvidevam, da jih večina pri kuhanju uide ... / sarabande

Drži, večina jih uide, sploh, če se mešanica speni. Po 10 minutah kuhanja, jih nekaj še ostane, kasneje jih pa praktično ni več. / BlurredLimes