mnenj na posebni strani

Fižolovi njoki s kislo repo in hrustljavo slanino

okusna jesenska jed

Sestavine

Za pripravo fižolovih njokov:

3 srednje veliki krompirji

720 g rjavega fižola v slanici

0,5 kg pirine moke (za testo in za posipanje)

2 jajci

2 žlici stopljenega masla

sol

Za pripravo kisle repe:

800 g kisle repe

300 g pečene slanine

100 g ocvirkov

1 manjša čebula

3 stroki česna

žlica masla (najbolje žlička masti)

lovorov list

sol

poper

Postopek

Olupljene krompirje skuhamo v osoljeni vodi. Ko so kuhani, jih precedimo in pretlačimo skupaj s fižolom. S pomočjo električnega mešalnika dobimo pire, ki ga potrebujemo za mehko in prožno testo. Vmešamo jajca, stopljeno maslo in malo več kot polovico moke ter na hitro vgnetemo testo. Med gnetenjem testa dodajamo preostalo moko, kolikor je potrebno, da dobimo lepo oblikovani hlebček. Iz testa izoblikujemo njoke. Na pomokani deski iz testa najprej naredimo dolg svaljek, nato s topo stranjo noža razdelimo svaljek na manjše, približno 2 cm dolge njoke. Postopek ponovimo tolikokrat, dokler nam ne zmanjka testa.

Repo stresemo v osoljen krop in kuhamo na zmerni temperaturi približno 30 minut. Medtem na maslu ali masti prepražimo čebulo in česen. Dodamo na drobno nasekljano slanino, ocvirke in vse skupaj pražimo toliko časa, da se slanina in ocvirki hrustljavo zapečejo. Sestavinam dodamo nekaj repine vode, lovorov list, sol, poper in repo, ki smo je pred tem dobro odcedili. Vse sestavine dobro pretresemo in kuhamo še približno 10 minut.

Na kuhalno ploščo pristavimo večjo posodo z vodo, ki jo osolimo in zavremo. Njoke polagamo počasi v krop, da se ne bi med kuho zlepili. Ko priplavajo na površje, so kuhani in jih odcedimo.

Repi dodamo njoke, vse skupaj dobro pretresemo in serviramo na krožnik. Okrasimo še z rezinami popečene slanine in jed je gotova.

Opombe

Več si peberite na:

http://apriliscooking.blog.siol.net/2014/11/23/fizolovi-njoki-s-k

Všečkaj in deli stran:

https://www.facebook.com/April.Born.is.cooking

Mnenja o receptu

Zanimivo in izvirno, vredno priprave. / rimljanka

Tudi meni se zdi tale jed zelo zanimiva, verjamem, da tudi dobra. Iz tehle sestavin, kot so njoki, sem že jedla cmoke, pa so bili odlični. Jaz ne bi zmešala njokov in repe, ampak bi ponudila ločeno, da si vsak vzame po svojih željah. / pirnica

ooo fina kombinacija! / bannanna

No, končno sem prišla do repe in sem včeraj pripravila njoke po teh navodilih, sicer sem delala iz polovičnih sestavin, pa fižol tudi ni bil iz slanice ampak čisto navaden kuhan češnjevec in moka tudi ni bila pirina ampak pšenična. Špeha in ocvirkov sem pa dala kolikor recept zahteva. Kaj naj rečem, mogoče je bil fižol tisti ali pa moka ni bila prava, ali pa jaz nimam pravega filinga za kontinentalne matevžaste jedi. Saj ne, da bi bili njoki grozni, zelo od daleč malo celo spominjajo na tiste, ki jih zamesimo s kostanjevo moko. Ampak repa z razkošno zabelo je bila pa sijajna. / nola