mnenj na posebni strani

Kostanjeva juha

malo jesenskega navdiha, predvsem pa, kako lepo se žajbelj sklada s kostanjem

Sestavine

3 srednje veliki krompirji

3 stroki česna

sol, poper

800 g kuhanega kostanja

1 dl mleka

listki žajblja

vejica majarona

Postopek

Polovico kuhanega kostanja povsem zdrobimo, preostala polovica naj ostane v koščkih.

Krompir narežemo na kocke, ga damo v vodo, da je komaj pokrit, dodamo še zdrobljen kostanj, česen, sol in poper ter damo kuhat. Ko zavre, dolijemo mleko, dodamo štiri ali pet lističev žajblja in majaron ter kuhamo, da se krompir povsem zmehča. Med kuhanjem po okusu solimo in popramo.

Ko je krompir kuhan, juho s paličnim mešalnikom zmeljemo, da je kremasta (z žajbljem vred). Če se bojimo, da bo preredka, del tekočine pred mletjem odlijemo in jo prihranimo. Kremasto zmes damo nazaj v posodo in znova na ogenj, po potrebi dodamo še nekaj tekočine, v kateri sta se kuhala krompir in kostanj. Dodamo preostali kostanj - prihranimo ga toliko žlic, kolikor bomo imeli krožnikov - in še malo kuhamo, po želji lahko dodamo še malo soli in popra.

Juha naj bo gosta. Nalijemo jo v krožnike, na sredo damo žlico zdrobljenega kostanja in okrasimo z lističi žajblja (lahko jih tudi sesekljamo).

Opombe

Idejo za to juho sem našla v prilogi Jutarnjega lista o jedeh s kostanjem, le da je tista brez krompirja in se predhodno pečen kostanj kuha v mleku. Meni je bilo to prezapleteno, pa sem vse skupaj poenostavila, sem pa upoštevala priporočilo, da juhi dodamo žajbelj in res - presenetljivo in mamljivo, diši po še ...

Mnenja o receptu

Dobra ideja,kostanjeve juhe še nismo kuhali...bo konec tedna ponujena obiskom. / Vrtejbenka