mnenj na posebni strani

Kremast bučkin sladoled

ali frozen custard iz smetane, rumenjakov, sladkorja in zimskih buč

Sestavine

8 rumenjakov

1 l sladke smetane

2 dl pireja hokaido buč

125 g sladkorja

2 ščepa soli

1 žlička ekstrakta burbonske vanilije

Začimbe:

3 ščepi cimeta

ščepa muškatnega oreščka

ščep mletih nagelnovih žbic/klinčkov

ščep mletega ingverja

Pire buč dobimo tako, da hokaido ali katero drugo vrsto zimskih buč olupimo in meso v pari ali v ekonomu kuhamo do mehkega in ga pretlačimo na cedilo.

Postopek

Vse sestavine z metlico umešamo in jih v posodi nad vrelo vodo med neprestanim mešanjem segrevamo toliko časa, da se krema zgosti. Lepo mora prekriti hrbtni del kuhalnice.

Najenostavneje gre seveda s termometrom, ki naj pokaže približno 75 stopinj. Če predolgo segrevamo (80 stopinj in več), se bo krema sesirila.

Maso precedimo in jo v vodi, ki smo ji dodali led, med občasnim mešanjem ohladimo. Postavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi.

Po navodilih izdelovalca aparata za sladoled ohladimo sladoledno kremo. Sladoled lahko ponudimo takoj ali pa ga v zaprti posodi spravimo v zamrzovalnik.

Sladoled iz zamrzovalnika bo zelo kremast, kepice naredimo pa z žlico za sladoled, ki jo prej dobro segrejemo v vroči vodi.

Opombe

Variante:

če bučkin pire zamenjate za polnomastno mleko in dodate samo vanilijo, boste dobili odličen vanilijev sladoled.

Verziji vanilijevega sladoleda lahko dodate pomarančno ali limonino lupino (uporabite po dva sadeža) za pomarančni ali limonin sladoled.

http://bakingbites.com/wp-content/uploads/2009/07/ze

Mnenja o receptu

Zanimiva ideja in prepričana sem, da je tudi dober sladoled. Buče imamo doma zelo radi, vanilijo tudi. Iz buč sice delam omake ali jih uporabim pri sladkih zavitkih. Je izziv. Pripravim ob naslednji priliki :) / April is cooking