mnenj na posebni strani

Torta Snežnobela

torta brez moke, z mascarpone nadevom in malinovim prelivom

Sestavine

Biskvit:

180 g jedilne čokolade

150 g masla

5 jajc

60 g kakava v prahu

120 g sladkorja v prahu

ščepec soli

aroma vanilije (vanilijev sladkor,...)

Nadev:

0,5 kg sira mascarpone

0,5 l sladke smetane za stepanje

2 vrečki kremfix-a

4 žlice sladkorja v prahu

300 g malin

Preliv:

450 g malin

3 žlice sladkorja

2 zvrhani žlici jedilnega škroba

1 dl vode

Postopek

Biskvit:

nad vodno kopeljo stopimo maslo in jedilno čokolado, dodamo ščep soli, ko se vse stopi odstavimo in pustimo, da se ohladi. Medtem rumenjake ločimo od beljakov. V rumenjake dodamo sladkor v prahu in vanilijevo aromo ter penasto umešamo. V to zmes dodamo ohlajeno čokoladno zmes ter presejan kakav. Na koncu dodamo še sneg beljakov in z metlico nežno premešamo maso. Z maslom namastimo standardni tortni pekač, vanj vlijemo čokoladno maso in damo v pečico na 180 stopinj za 30 minut.

Nadev:

z mešalnikom v mascarpone sir vmešamo sladkor v prahu, ter dodamo stepeno (med stepanjem dodamo kremfix) sladko smetano in vse z metlico ročno premešamo.

Preliv:

v kozici stopimo (zmrznjene) maline, da se delno utekočinijo. Skozi cedilo precedimo tekočino, pomagamo si z žlico in tako ločimo semena maline od tekočine. Tekočino maline vrnemo v kozico in dodamo 1 dl vode, jedilni škrob ter sladkor. Vse skupaj kuhljamo do vrenja, da se začne masa zgoščevati.

Na ohlajen tortni biskvit namažemo 1/2 preliva, nanj z brizgalko za smetano dodamo 1/2 nadeva, nanj zopet sledi plast preliva in cele maline, nazadnje pa spet preostali nadev. Okrasimo z malinami (po želji).

Opombe

Prepletanje okusov in barv sladkega biskvita, rahlo kislih malin in nežnega mascarpone nadeva.

Mnenja o receptu

Tole pa mora biti dobro. Ravno po mojem okusu (čokolada + maline). Hvala za recept in lepe praznike! / Leyla_