mnenj na posebni strani

Jabolčni twist »ala fasulas«

preprosto in okusno

Sestavine

5 majhnih jabolk

1 l vode

6 jž belega sladkorja

1 limona

250 g nepasirane skute light

2 čž rjavega sladkorja

2-3 čž grškega jogurta

1 palčka vanilijevega stroka

1 jž medu

3 - 4 jž masla

Postopek

Vanilijev strok prepolovimo in z noževo konico postrgamo semena in jih skupaj s stroki primešamo v skuto. V skuto damo rjavi sladkor in grški jogurt, da masa postane bolj kremasta.

Jabolka olupimo, izdolbemo sredico in jih sproti odlagamo v vodo, v katero smo iztisnili limono, da ne oksidirajo. V posodo vlijemo cca. 1 l vode in ko zavre, dodamo cca. 6 jž belega sladkorja. Ko se sladkor raztopi, dodamo 4 jabolka in jih kuhamo cca. 5-7 minut, odvisno od velikosti in debeline jabolka. Jabolka vzamemo iz posode in jih položimo na pladenj, obložen s peki papirjem. Pladenj z jabolki damo v pečico, katero smo pred tem ogreli na 180 stopinj in jih pečemo slabih 10 minut, da postanejo mehka. Ne preveč mehka, morajo imeti še vedno čvrstost. Jabolka med peko občasno polijemo s sladko vodo, v kateri smo jih kuhali. Ko so pečena, jih ohladimo.

Zadnje (peto) jabolko narežemo na krhlje. V kozici raztopimo maslo, dodamo krhlje jabolk in dobro pomešamo, da se jabolka zmehčajo. Dodamo med, da se v maslu raztopi, in jabolka iz vseh strani pomočimo.

Sredico ohlajenih jabolk napolnimo s skutino maso. Pečene krhlje z medom dodamo ohlajenim jabolkom, jih prelijemo z masleno-medeno omako in po želji dodamo preostanek skutine mase.

Dober tek.

Mnenja o receptu

Ta twist deluje tako nežno in osvežujoče. Priprava me zelo spominja na tufahije. Hmmm... ta vikend bomo zagotovo "twistali" . / SMARTY1

Vau! Se mi kar sline cedijo :) / Geisha

Naredila danes za pozno poletno sladico...ker nisem imela doma nič skute sem uporabila fior di latte. Odlična,osvežilna sladica. / Vrtejbenka

mmmmmm zelo dobro za znoret / dino 1978