mnenj na posebni strani

Zdrava pirina pica

okusna pica s pirinim testom

Sestavine

Testo:

300 g pirine moke

50 g bele moke (po želji, lahko damo tudi samo 350 g pirine)

1 dl vroče vode

1 dl mleka

1/2 kvasa (21 g)

sol

1 žlica polnomastnega jogurta

1 žlica kisle smetane

1 žlica olivnega olja

Nadev:

150 ml paradižnikove mezge

1/2 čebule

300 g sira

dimljen losos/pršut/šunka/tuna

avokado

rukola

olive

Postopek

Najprej se lotimo testa. V skodelico nalijemo prbl. 3/4 vroče vode in 1/4 mleka. Dodamo polovico kvasa, ščep sladkorja in malo bele moke. Pokrijemo s krpo in pustimo približno 5-8 minut vzhajati. Med tem v večjo skledo damo pirino moko (po želji še belo), v sredini naredimo jamo in okrog posolimo. Količina soli je odvisna od našega okusa, ponavadi 5 g zadostuje. V jamico nato zlijemo kvas in narahlo premešamo s kuhalnico. V manjši skodelici zmešamo jogurt in kislo smetano in zmes dodamo v testo. Zamesimo z rokami in poskušamo oblikovati hlebček. Dodamo še olivno olje. Še naprej gnetemo testo, če se nam malo lepi, je vse ok (po vzhajanju se ne bo več tako), če pa ga ni mogoče lepo mesiti, dodamo še malo moke po občutku.

Posodo pokrijemo s pokrovom in pustimo vzhajati prbl. 15 minut.

Nato testo razvaljamo približno na 0,5 cm debelo. Čez testo razmažemo paradižnikovo mezgo in potresemo polovico sira, ki smo ga malo prej naribali. Dodamo kar hočemo ali imamo pač doma v hladilniku :) (pršut, losos, tuno, šunko, salamo..) in še preostalo polovico sira. Na majhne "lunice" narežemo še čebulo in jo z olivami enakomerno razdelimo po testu.

Pečemo 10 min pri 180 stopinjah v ventilatorski pečici. Ko je pečena, nanjo dodamo še narezan avokado, rukolo, odlično se prileže tudi paprika.

Dober tek brez slabe vesti!

Mnenja o receptu

Pica ni, zdrava pa tudi ne. / zzak1977

Boh pomagi, kaj je tukaj zdravega?? / hedonist

zzak1977 in hedonist, sta sploh probala pico, da lahko komentirata? Mar mora človek res vedno dobiti najprej negativen komentar? / kmetka