mnenj na posebni strani

Lešnikova torta

lešnikova torta ali mousse, ki se zelo prileže ob vročih dneh

Sestavine

Za biskvit oz podlago:

120 g moke

80 g masla ali margarine

40 g sladkorja v prahu

1 rumenjak

Krema:

4 dl sladke smetane

200 g čokolade

50 g margarine

5 rumenjakov

30 g kakava v prahu

lešniki (zdrobljeni)

1-2 čajni žlički žaletine

0,5 dl vode

Postopek

Moko, margarino, sladkor v prahu in mlete lešnike zmešamo v posodi, da nastane lepo gladka zmes. Dodamo rumenjake in ponovno premešamo. Zmes damo v tortni model ter pečemo v naprej ogreti pečici na 180 stopinj, da nastane biskvit zlato - rumene barve.

Za kremo vmešamo sladko smetano tako, da nastane lepa struktura. Nad vodno kopeljo stopimo čokolado. Med tem mehko margarino zmešamo z rumenjaki, kakavom v prahu in sladkorjem v prahu v gladko zmes. Prilijemo malo ohlajeno stopljeno čokolado ter dodamo želatino. Zdaj prilijemo čokoladno zmes sladki smetani, vse skupaj lepo zmešamo v gladko zmes ter damo hladiti za pol ure v hladilnik.

Na ohlajeno testo zlijemo ohlajeno kremo ter jo enakomerno razporedimo. Po vrhu posujemo še lešnike ter jo postavimo v hladilnik za 2-3 ure, najbolje pa kar čez noč.

Opombe

ko boste dajali kremo na testo, bodite prepričani, da je testo zelo dobro ohlajeno, drugače se bo krema stopila.

Mnenja o receptu

V masi za biskvit manjkajo lešniki. Kakšno količino rabimo? V opisu postopka testa so omenjeni. Namreč samo posuti torto za dekoracijo z zdrobljenimi lešniki je premalo, da bi jo lahko imenovali lešnikova torta. / larisa1