mnenj na posebni strani

Carpaccio iz hobotnice

pravi carpaccio iz sveže surove hobotnice

Sestavine

sveža mlada hobotnica - do 0,5 kg

sok 1 limone

3 kapljice olivnega olja

sveže mlet črn poper

Postopek

Hobotnico drgnemo (kot da bi prali tkanino) ob hrapavo skalo in jo sproti spiramo v morju - približno 15-20 minut, dokler se sluz ne neha peniti. Lovke narežemo na 2-3 mm velike krogce, glavo na tanke trakove in počez na majhne kvadratke, damo na krožnik, polijemo s sokom ene limone in pomešamo. Pustimo v hladilniku vsaj eno uro - kislina bo "skuhala" meso. Preden postrežemo, dodamo največ 3 kapljice olivnega olja, malo soli in sveže zmletega popra. Postrežemo s svežim kruhom.

Opombe

Poskušala sem tudi z malo več olja, zelišči, kapljico balzamične kreme ipd - vendar sem ugotovila, da je škoda z dodatki popačiti okus takšne delikatese. Dober tek!

Mnenja o receptu

Čemu zdrgnemo s hobotnice najboljši del? / zzak1977

Ali ste poskušali surovo marinirano hobotnico brez odstranjene sluzaste opne? Jaz še nisem, ker se mi je zdelo, da opna zaradi svojih lastnosti (zaščitne funkcije) ne bo 'popustila' kislini in bo ostala neprijetna za žvečenje - zato jo zdrgnem stran. Morda se motim, če imate drugačne izkušnje nam prosim svetujte. Pri kuhani/pečeni hobotnici pa jo tudi jaz pustim in z užitkom pojem! / KristaB