mnenj na posebni strani

Hladne bučke po moje

na žaru popečene hladne bučke s pikantno omako

Sestavine

2 srednje veliki bučki

2-3 žlice olivnega olja

1 srednje velika rumena paprika

1 srednje velik korenček

1 srednje velika čebula

5-6 nekoliko večjih strokov česna

3 srednje velike vejice svežega peteršilja

1 kavna žlička rdeče paprike v prahu

1/2 do 1 kavne žličke čilija v prahu

1 vejica zdrobljenega timijana

poper

sol

2 slana fileja inčuna

1-2 žlici kisle smetane

2 žlici balzamičnega kisa

Postopek

Bučki narežemo na približno 1cm kolobarje in jih na hitro spečemo za žaru ali v ponvici. Pečemo jih na visoki temperaturi in sicer nekako 3 minute na vsaki strani, toliko da malo porjavijo. Bučke morajo ostati čvrste in ohraniti obliko. Pečene bučke preložimo na hladen krožnik in posolimo. Ohlajene spravimo v hladilnik.

Čebulo, papriko, korenček, česen in peteršilj na grobo nasekljamo. Vse skupaj vržemo v razgret vok ali v litoželezno ponev in dodamo začimbe (timijan, poper, mleto rdečo papriko in čili). Vse skupaj na močnem plamenu ob konstantnem mešanju pražimo 5-7 minut - odvisno od tega, kako na debelo je nasekljana zelenjava. Zelenjavo dušimo še 10 minut na majhnem plamenu. Ko odstavimo s štedilnika, pustimo vsebino pokrito v posodi dokler se ne ohladi.

Ohlajeni mešanici dodamo fileja inčuna, balzamični kis, kislo smetano ter vse skupaj pasiramo s paličnim mešalnikom, dokler omaka ne dobi enakomerne teksture. Omako pred serviranjem ohladimo.

Bučke in omako do serviranja hranimo v hladilniku.

Opombe

Serviranje:

na sredino ohlajenega krožnika stopničasto položimo po pet bučkinih kolobarjev in jih prelijemo z omako. Za boljši karakter krožnik okrasimo z mariniranimi* rezanci iz korenja in sveže naribanim parmezanom.

* Marinada = 2VŽ balzamičnega kisa, timijan