mnenj na posebni strani

Miniaturna francoska jabolčna pita

majhne jabolčne pite primerne za vse priložnosti

Sestavine

Za testo:

300 g moke

25 g sladkorja

1/2 čajne žličke soli

240 g masla

2 jajčna rumenjaka

60 ml vode

Za nadev:

5 jabolk

3 žlice sladkorja

100 ml vode ALI jabolčnega soka

cimet

lupina ene limone

1 vanilijev sladkor

pokrovček ruma

Za okras:

4 jabolka

malo sladkorja

limonin sok

voda

2 žlici marelične marmelade

Postopek

Vse sestavine za testo dobro zmešamo v posodi. Dobimo rahlo packasto zmes, ki jo spravimo v kepo in damo na hladno za vsaj pol ure.

Nadev:

jabolka olupimo in narežemo na koščke. Koščke jabolk in ostale sestavine stresemo v posodo in postavimo na štedilnik. Masa naj vre 10 minut, nato jo s paličnim mešalnikom na pol zmeljemo, da dobimo jabolčni jam. Pustimo da se ohladi.

Testo razdelimo na 10 enakih delov. Vsakega od delov posebej razvaljamo v obliki kroga. Razvaljane kroge vstavimo v standardni namaščen muffin pekač (4x3) in oblikujemo skodelice.

V vsako skodelico damo 1-3 žlice nadeva. Pomembno je, da ne nadevamo do vrha, ampak pustimo približno 0,5 cm prostora med vrhom in nadevom.

Za okrasno rožico na vrhu si jabolka sproti narežemo. Pomembno je, da jih narežemo na roko, kolikor tanko se da. Listke sproti pomakamo v razredčen limonin sok. Na vrhu skodelic oblikujemo rožo.

Vse skupaj pečemo 15 minut pri 200 stopinjah, nato temperaturo zmanjšamo na 175 stopinj in pečemo še 20 minut.

Pite vzamemo iz pečice in jih premažemo z marelično marmelado, ki smo jo predhodno segreli.

Opombe

* Zelo priporočam, da poskusite narediti testo s pomočjo multipraktika.

V multipraktik stresemo moko, sol in sladkor ter ga prižgemo. Skozi odprtino na vrhu počasi dodajamo maslo. Ko dodamo celotno količino masla, pustimo, da multipraktik teče približno eno minuto. Nato vanj stresemo še vodo, zmešano z jajci, počakamo minuto ali dve in maso vzamemo ven. Zmes oblikujemo v kepo, jo malo pomokamo in damo na hladno za vsaj 30 minut.

**Če paličnega mešalnika nimate, lahko nadev zmečkate z vilicami, ampak to vzame malo več časa.

***Rožica:

Jabolka olupimo in jih razrežemo na 4 podolgovate krhlje, ter izrežemo sredino. Paziti je treba, da odstranimo samo peške in čim manj preostalega jabolka.

Jabolka po dolžini na roko zelo na tanko narežemo. Jabolk ne ribati, saj bodo narezana na pretanko in se bodo sesedla skupaj. Če jabolka narežemo predebelo, ne moremo oblikovati rožice. Zato jabolka režemo na roko, a se potrudimo, da so narezana kolikor na tanko se da.

Narezane koščke oblikujemo v rožo. Začnemo od zunaj in se pomikamo proti notranjosti. Naslednjo rezino jabolka vedno položimo tako, da pokriva zadnjo tretjino prejšnje. Zadnja rezina naj bo zares zelo tanka, saj jo je potrebno zaviti v krogec, zato da se ustvari iluzija rože.

****Če je marmelada pregosta, jo razredčimo z vodo in rumom.

Mnenja o receptu

Zelo lepa :) Jabolka za po vrhu se da lepo tudi z lupilcem ''narezat'', gre hitreje. Vsaj moj lupiec, ne dela tako tankih rezin no. / Zorana

Super ideja! :D / Geisha

Zelo lepo. Me spominja na 'La tarte aux pommes bouquet de roses' Alaina Passarda. Čudovite fotke so tukaj: http://lapassiondugout.com/produits/le-bouquet-de-roses-dalain-passard/ http://www.alain-passard.com/fr/28-bouquet.html / sarabande