mnenj na posebni strani

Golaž po Irsko

odličen golaž, ki navduši prav vse - čeprav se pripravlja precej dolgo, je vreden vsake sekunde

Sestavine

2 žlici živalske maščobe ali 3 žlice olivnega olja

1 kg bele čebule

3 zrna česna

1 kg govejega mesa

1 žlička popra

1 žlička soli

1 žlica majarona

1 žlica paprike

1 žlica na drobno nasekljanega peteršilja

3 lovorjevi listi

ščepec drobno mlete kumine

1 velik krompir

1 pivo

1/2 vrečke mešanice začimb

paradižnikova mezga

Postopek

Na drobno narežemo čebulo in jo prepražimo na segreti maščobi. Pražimo jo nekje od pol ure do ene ure, da postane čisto mehka. Dodamo na velike kose narezano goveje meso, katero prav tako pražimo vsaj 10 minut. Pomembno je, da pogosto mešamo. Na koncu dodamo še na drobno narezan ali nariban česen in ga le na hitro prepražimo, da zadiši. Nato hitro dodamo pivo in počakamo, da zavre. V posebnem lončku dodamo mezgo, vodo in mešanico začimb za golaž, za bolj intenziven okus. Prilijemo h golažu. Počakamo, da zavre in dodamo ostale začimbe. Pustimo vreti vsaj 1 uro, nakar dodamo nariban krompir za zgostitev. Pustimo vreti več kot pol ure. Pri tem je zelo pomembno, da golaž pogosto mešamo.

Ko smo opravili postopek, je golaž pripravljen in ga postrežemo. Želim Dober tek.

Opombe

Mešanica začimb ni nujna, naredi pa veliko bolj intenziven okus golaža.Če pustite, da se ohladi in ga servirate drugi dan, je boljši.

Mnenja o receptu

Pa malo guinnessa proti koncu kuhanja za dodatek, kaj praviš? / mamamia

Ne, smo poskusili z guinnessom in ima močan svoj okus, ki prekrije večino začimb. Preizkušeno je boljše po tej recepturi. Pred tem ko se zalije s pirom se lahko doda majna merica črnega vina, kar pa služi zgolj za barvo. Da se meso dobro zmehča in da se okus in tekstura golaža dobro razvije, se mora kuhati vsaj 2h. / andrej35