mnenj na posebni strani

Glazirana jagnjetina s pečeno zelenjavo

Jagnjetina malo drugače

Sestavine

2 kg jagnjetine (npr. stegno ali pleče)

3 žličke gorčice

1 žlička medu

2 šopka mlade čebule

500 g zelene

500 g korenja

500 g manjših krompirjev

oljčno olje

2 česna

200 ml rdečega vina

200 ml zelenjavne jušne osnove

2 žlički nasekljanega rožmarina

1 žlica nasekljanega peteršilja

sol

poper

Postopek

Pečico segrejemo na 180 °C. Jagnjetino solimo in popramo. Med in gorčico zmešamo ter z dobljeno glazuro premažemo jagnjetino. Mlado čebulo razpolovimo, olupljen krompir narežemo na četrtine, korenje in zeleno pa na kocke. Zelenjavo sedaj na kratko prepražimo na olju (cca. 5 minut), nato jo damo v pekač. K zelenjavi dodamo še neolupljene stroke česna, zalijemo z vinom in jušno osnovo. Po zelenjavi posujemo polovico nasekljanega rožmarina, jo solimo in postavimo na dno pečice. Jagnjetino damo na rešetko, ki jo postavimo v pečico nad zelenjavo, da bodo mesni sokovi kapljali v pekač z zelenjavo. Vse kupaj pečemo naprej eno uro, potem temperaturo zmanjšamo na 150 °C in pečemo še 30 minut. Če med peko vsa tekočina v pekaču z zelenjavo povre, dolijemo še malo vina ali jušne osnove.

Pečeno jagnjetino potrosimo s peteršiljem in preostankom rožmarina ter pustimo počivati 5 minut. K jagnjetini serviramo pečeno zelenjavo, iz katere odstranimo neolupljene stroke česna.

Mnenja o receptu

Jaz bi česen prav tako postregla skupaj z zelenjavo, se mi zdi, da se rožmarin in česen odlično podata k jagnjetini. Seveda če ne pretiravamo s količino česna. Sicer pa dober recept, ni kaj. / mamamia