mnenj na posebni strani

Sirup iz žajbljevih cvetov

osvežilen napitek za poletne in zimske dni

Sestavine

10 do 15 pesti žajbljevih cvetov

3 do 4 vrečke citronke

voda za namakanje

2 kg sladkorja

2 l vode

Postopek

Žajbljeve cvetove in citronko namakamo 24 ur v vodi. Vode naj bo toliko, da so vsi cvetovi pokriti z vodo.

Po 24 urah cvetove in vodo precedimo skozi gosto cedilo ali še boljše skozi gazo. Tudi iz cvetov iztisnemo vso tekočino.

Zavremo 2 litra vode in 2 kg sladkorja. Ko se sladkor stopi, dodamo vodo, v kateri so se namakali žajbljevi cvetovi in pustimo, da vse skupaj še enkrat zavre.

Takoj, še vroče, napolnimo v steklenice in zapremo.

Hranimo v shrambi, skupaj z drugo ozimnico.

Pred serviranjem sirup razredčimo z ustrezno količino vode.

Opombe

Količine so okvirne, ker sama delam po občutku, predvsem kar se citronke in sladkorja tiče. Preden sirup natočim v steklenice, mešanico poskusim in po potrebi dodam citronko ali sladkor.

Mnenja o receptu

Sirup je božanski in ne zagreni toliko kot sem pričakovala, da bo. Sploh glede na to, da je žajbelj :D Po mojem okusu je edino 4 vrečke citronke preveč, ker se v tem primeru preveč zazna okus po kislem. Naslednjič, ko ga bom delala, bom dala citronko manj notri. Drugače je pa odličen in ne pretežek za naredit / teta Mica

Prebrala sem recept potrem pa malo zamešala po spominu. Cvetove sem osmukala z vejic, zrezala zraven še eno limono in skupaj namočila 24 ur, nato zavrela in dobila en tak roza čaj. Dodala sem sok skuhanega rdečega ribeza, da se je malo zgostilo in sladkala po okusu, citronke sem dala manj. Ampak žajbljevi cvetovi so zelo dobri za osvežitev, tak poseben okus. Pijača ima zelo lepo barvo in nam je všeč. Že namakam novo količino cvetov. / katrin11