mnenj na posebni strani

Poročna rulada

bogata sladica, narejena na čisto poseben način, ki jo je mama delala le za poroke in je vedno požela same pohvale

Sestavine

Testo:

200 g drobtin

rum po okusu (~100 ml)

3 beljaki

300 g sladkorja v prahu

3 čajne žličke grenkega kakava v prahu

300 g mletih orehov

+ sladkor v prahu za posip delovne površine

Nadev:

180 g masla

180 g sladkorja v prahu

3 jedilne žlice ruma

3 rumenjaki

Postopek

Priprava:

pripravimo vse sestavine, ki naj bodo sobne temperature. Drobtine namočimo v rumu. Ločimo jajca in vsak rumenjak posebej damo na kos alu folije. Pazimo, da se ne razlijejo. Iz folije nato za vsak rumenjak naredimo vrečko, ki jo damo v vrelo vodo dokler rumenjaki niso trdo kuhani. Razžvrkljamo surove beljake, vendar le toliko, da se razpustijo (ne smejo se peniti). Presejemo sladkor v prahu in kakav.

Testo:

iz vseh sestavin za testo zamesimo testo (najlažje z multipraktikom). Glede na to, koliko ruma smo uporabili, bo testo bolj ali manj mokro, zato po potrebi dodajamo drobtine ali tekočino (npr. smetano). Končno testo se bo še trgalo, kar naj vas ne moti. Delovno površino izdatno posujemo s presejanim sladkorjem v prahu in testo razvaljamo na ½ cm debelo v pravokotno obliko. Med valjanjem testo privzdigujemo in spodnjo stran po potrebi dodatno posujemo s sladkorjem v prahu. Če se testo trga, luknje preprosto stisnemo skupaj. Testo se obnaša kot mešanica med testom in piškotno podlago in ni tipično, se pa lepo oblikuje.

Nadev:

kuhane rumenjake pretlačimo z vilicami. Dodamo na koščke narezano maslo, rum in sladkor v prahu in z mešalcem mešamo, dokler ne dobimo kremaste teksture.

Zaključek:

kremo namažemo po testu – na robu, nasprotnem od mesta, kjer začnemo z zvijanjem, pustimo nekaj centimetrov (1-2) prostora brez nadeva, da lahko rulado zapremo. Testo zavijemo v rulado. Če se testo prijema delovne površine, si pomagamo z vilicami, razpoke pa s prsti zapremo. Rulado postavimo na hladno za dva dni preden jo postrežemo.

Opombe

- testo med delom okušamo in po potrebi dodajamo rum/sladkor v prahu.

- kupljeni mleti orehi pogosto vsebujejo notranji del lupine, ki zagreni, zato je pogosto potrebno povečati količino sladkorja v prahu; definitivno odsvetujem manjšanje količine sladkorja.

- rulada ima okus po nadevu za potico s pridihom ruma in kremastim nadevom; je zelo nasitna, bogatega okusa in ni pretirano sladka.

- da ne bo izgledala kot potica, lahko rulado razvaljate tudi v daljše, ožje trakove in nato zavijete iz širše stranice; tako dobite manjše, okrogle rezine.

- iz navedenih sestavin pride dovolj za eno rulado (9 x 5 x 40 cm), kar je več kot dovolj za sladico 4-članske družine za čez cel vikend, če pa se rulado izdeluje za posebne priložnosti, priporočam uporabo dvojnih količin.

IZVOR: originalno se ruladi reče »marcipan rulada«, vendar sem ime spremenila, ker rulada ne vsebuje marcipana. Nisem še uspela ugotoviti od kje tako ime. Morda zaradi teksture, ki spominja na marcipan. Rulado je mama delala le za poroke, saj so sestavine zanjo precej drage. Vedno je bila prva sladica, ki je je zmanjkalo in je bila pohvaljena iz vseh strani.

Mnenja o receptu

zanimivo... po sestavinah tudi okusno... sam kar se tiče jajc... po moje da bi šlo, če so rumenjaki celi ko jih damo na razen od beljaka, da jih skuhamo kar tako v vodi do trdega... ne vem, je pa vsekakor za probat, / SMARTY1

Če je samo to problem pri tej roladi, potem ga jaz nimam. Super slikca in lepo razloženo! / naor

Ja težka bo, kam stisnit tri rumenjake. Mogoče bi pa le šlo v kakšno pašto, kakšna iz Vrtojbe bo vedela svetovat. Tudi jaz nimam težav s tem in komaj čakam, da preizkusim tvoj recept. Poroko sicer pričakujemo bolj kesno pomladi, ampak ena teta pa že lahko kaj prej skuha, da se vidi če pasa, a ne? / nola

V mikrovalovni pečici. / trac

Če bo kdo že sedaj testiral recept gredo lahko rumenjaki v krofe :) / the tina

Pod mus sem mogla poskusit: na alu folijo sem dala surov rumenjak, naredila vrečko in jo dala v vrelo vodo, po desetih minutah je bil lepo kuhan, tako da se da brez problema porabit le tri jajca. Sicer pa mi ne bi delalo preglavic, kako porabit tri kuhane beljake (pojedla bi jih) in tri surove rumenjake (za testenine bi šli). lp / mišzmoke

Hvala! Sem že poslala popravek :) / the tina

No, v sezoni krofov, koštul in fritul pa res ni, da bi obsedeli ob neporabljenih rumenjakih.Vse te delicije so boljše, če jih delamo izključno z rumenjaki. Beljake pa zamrznemo in bomo okrog velike noči lahko travmirale ali naj bo Pavlova s prvimi jagodami ali z vloženimi breskvami. / nola

Pretlačene kuhane beljake se da vmešati tudi v kakšno testo za pecivo. Nekje imam recept za eno linško pecivo pri katerem se v testo vmešajo pretlačena kuhana jajca. / trac

Imaš popolnoma prav, rrr, sem površno prebrala tako recept kot tudi komentarje. Ko sem se danes lotila priprave, sem bolj natančno prebrala recept in seveda, če ravnaš po mišjem priporočilu, prav nič od jajc ne ostane za kroštule, fritule ali tako in drugačno testo. Meni se testo zelo trga in rulada tokrat žal ne bo tako čedna kot je na fotografiji, okusna pa menda bo, saj so same dobrote notri. / nola