mnenj na posebni strani

Rižota Ivana

rižota s piščancem, grahom in rdečo peso

Sestavine

300 g piščančjih prsi

2 dl graha v zrnu

2 gomolja rdeče pese

2 dl riža za rižote

2 šalotki ali ena srednja čebula

1 strok česna

1 čajna žlička majarona

3 - 4 jedilne žlice olja za praženje čebule

0,5 dl belega vina

sol po okusu

Postopek

Rdečo peso skuhamo posebej, jo olupimo in razrežemo na približno 5 mm rezne. Z malim modelčkom izrežemo figurice (za bolj resnobne jedce lahko rezine razrežemo v pravokotnike).

Šalotko (čebulo) srednje grobo razrežemo in do polovice pražimo na olju. Dodamo na kocke narezane piščančje prsi in ob stalnem mešanju suho pražimo, dokler se meso enakomerno ne pobeli.

Dolijemo vino in pražimo naprej še minuto ali dve. Dolijemo 2 dl tople vode in dobro premešamo.

Po 2-3 minutah dodamo riž, majaron in sol, premešamo in dodamo toliko tople vode, da je vse skupaj dobro namočeno. Ne dolivajte preveč vode, temveč jo dodajajte sproti. Na polovici kuhanja dodamo drobno narezan česen.

V 17-20 minutah za tem, ko smo dodali riž, je kuhanje končano. Primešamo še grah iz konzerve, ki smo ga prej splaknili z vodo in koščke rdeče pese.

Dobro premešamo in postrežemo.

Po želji potresemo s parmezanom ali s kalčki kreše.

Opombe

Dobrojedci lahko dodajo med kuhanjem tudi za lešnik nastrganega ali na lističe narezanega svežega ingverja.

Mnenja o receptu

Hehe, figurice, všeč) Zanimiv recept, bi ga preizkusila, samo na rdečo peso se ne spozam preveč. Kako dolgo se pa to kuha, kot recimo krompir v oblicah? / Katarina Prva

Če so gomolji srednje velikosti, se kuhajo vsaj 20 -30 min, vsekakor malo dalj kot krompir. Nič hudega, če malo hrustajo, ko jih ješ. / Pesjaner1