mnenj na posebni strani

Ajdova kaša s praženimi jetri

odlična, nadvse okusna in sočna jed, kot so jo pripravljale naše babice

Sestavine

2,5 dl ajdove kaše

5 dl vode

50 dag telečjih jeter

2 srednje veliki čebuli

2 stroka česna

0,5 dl rdečega vina

2 žlici olja

sol, poper

lovorjev list

majaron

malo sesekljanega peteršilja

Postopek

Ajdovo kašo skuhamo v vodi, ki smo ji dodali malo soli, lovorjev list in majaron.

Jetra narežemo na trakove, čebulo narežemo na tanke polmesece, česen stisnemo. Maščobo segrejemo in prepražimo čebulo. Ko začne rjaveti, dodamo narezana jetra in pražimo. Med praženjem dodamo česen, majaron in poper, dodamo tudi malo vode, da jetra niso povsem suha. Proti koncu praženja dodamo jetrom še vino, solimo in dodamo še sesekljan zeleni del peteršilja. Ko so jetra gotova, jih vmešamo v kuhano ajdovo kašo, rahlo premešamo, po potrebi še solimo in popramo ali dodamo majaron ter postrežemo kot samostojno jed.

Opombe

Recept je povzet po knjižici Preprosto po babičino, ki so jo pripravili učitelji in dijaki ter zunanji sodelavci mariborske Srednje šole za gostinstvo in turizem, na pobudo Lions kluba Maribor. Nemen je dvojen: ohraniti delček kulinarične dediščine in dobrodelnost. Izkupiček je namreč namenjen šolskemu humanitarnemu skladu, s katerim pomagajo dijakinjam in dijakom šole, ki so se znašli v socialni stiski. Knjižica je tudi prevedena v nemščino.

Mnenja o receptu

Tako so jo pripravljale pokojne babice in se sedaj a redko tudi mamica. Slastne, a so se pripravljale noc izjemoma na kolinah, kjer je bil to prav poseben praznik za nas otroke, sedaj tega ni vec, je tako hitro koncano, da ni casa druzenja, kuhanja, ...lustnega Zal... / jaša

Izpustila poper in lovorov list.Zanimivo in dobro. / andreja m