mnenj na posebni strani

Tribarvna kruhova pletenica

brez umetnih dodatkov

Sestavine

OSNOVNO TESTO:

500g bele moke

1 vrečka suhega kvasa

1 čajna žlička sladkorja

1 čajna žlička soli

200 ml mlačnega mleka

1 jajce

90 g masla sobne T

DODATKA za obarvano testo:

-100 g zmrznjene PASIRANE špinače,po odmrznjenju močno odcejene (ali 1 pest sveže zblanširane, drobno nasekljane in dobro ožete špinače)

-2 čajni žlički koncentrata paradižnikove mezge

Postopek

Suhi kvas pomešamo z moko, primešamo vse ostale sestavine osnovnega testa (maslo dodamo nazadnje) in ugnetemo voljno testo.ki naj pokrito vzhaja na dvojni volumen (lahko v pečici pri 40 st. C).

Vzhajano testo razdelimo na tri enake dele: enemu delu vgnetemo odcejeno špinačo (po potrebi dodamo še malo moke, če smo s špinačo vnesli preveč vode),drugemu delu primešamo paradižnikov koncentrat, tretji del ostane nespremenjen.

Vsakega od treh različno obarvanih test oblikujemo v svaljek tako, da bodo vsi enako dolgi. Spletemo kito, ki jo preložimo v podolgovat pekač dimenzij 35cm x 10cm. Pokrijemo s PVC folijo in pustimo, da vzhaja na dvojni volumen.

Premažemo s stepenim jajcem ali stopljenim maslom, postavimo v hladno pečico, jo vklopimo na 190 st. in brez ventilacije pečemo 45 minut ali pa pečemo v predogreti pečici brez ventilacije pri 190 st. 30-35 minut.

Glejte slike postopka.

Opombe

Kruh je mehek, primeren za pripravo barvitih narezkov, nanos različnih namazov ali pripravo tramezzinov.

Mnenja o receptu

Ravno ga delam. Super masa in barve :) / nika88

nika88, uspešno peko želim! / marta

super zgleda, me pa zanima kakšen je okus, predvsem tisti od paradižnikove mezge? ni preveč po mezgi? / belabela

okusi so usklajeni in pašejo skupaj. / marta

Tale kruhek je super, lep in okusen :) / O-O

Khm ... moja pletenica je bolj fantazijskega videza a kljub temu lepa in predvsem odlična. Mimogrede - Marta, tvoje ideje in recepti so zame absolutno med najboljšimi! / ssilva

ssilva, najlepša hvala! / marta

Marta, tudi meni so tvoji recepti zakon :) Le tako naprej. p.s. izgleda da imaš veliko podlogo za testo, samo najdem le manjše, kje si jo kupil? Hvala in ln / ORHIDEJA00

Orhideja00, hvala lepa. Podloga je TESCOMA 58X48cm; kupljena je bila v Mercator centru v Ljubljani že pred kar nekaj leti. Imajo jo pa še vedno. / marta