mnenj na posebni strani

Praznični kruh v obliki rože

ko rezanje ni potrebno

Sestavine

500 g moke

pol kocke (20 g) svežega kvasa ali 1 vrečka suhega

1 žlička sladkorja

1,5 dl toplega mleka

1 dl tople vode

1 žlička soli

25 ml olja

Premaz po izrezanih krogih: olje ali staljeno maslo

Postopek

Iz navedenih sestavin ugnetemo zelo mehko testo, ki se ne prijemlje rok. V primeru suhega kvasa ga predhodno vmešamo v moko, v primeru svežega iz mleka, sladkorja in kvasa pripravimo kvasec, ki ga po vzhajanju dodamo moki in umesimo testo.

Testo naj pokrito vzhaja na dvojno količino, nato ga brez predhodnega gnetenja razvaljamo na debelino 1 prsta. Izrežemo 22 krogov premera 6,5 cm in 8 krogov premera 5,5 cm ter iz testa oblikujemo 2 kroglici v velikosti večjega oreha.

Okrogel pekač premera 25 cm premažemo z maslom, posujemo z moko in ob rob položimo prvo kroglico iz testa, ki jo premažemo z oljem ali staljenim maslom in jo prekrijemo s prvim izrezanim večjim krogom. Premažemo ga z maslom ali oljem in nanj položimo naslednji krog tako, da ta krog pokrije 2/3 predhodnjega. Krog spet premažemo s staljenim maslom ali oljem in nadaljujemo z nalaganjem krogov, dokler ne izpolnimo ves zunanji del dna. Nato v prazen notranji del dna položimo kroglico testa, jo premažemo z maščobo in jo popolnoma prekrijemo s prvim krogom manjšega premera. Krog premažemo z maščobo, ga do 2/3 prekrijemo z naslednjim krogom itd.

Na sredino damo zvit košček testa, nato pa naj zložena pogača pokrita vzhaja na 1/2 volumna.

Vzhajano posujemo z moko ali premažemo s stepenim jajcem in pečemo na 190 stopinjah brez ventilacije cca. 40 minut.

Opombe

Navedene velikosti krogov ustrezajo premeru pekača 25 cm. Število in velikosti krogov prilagodite vašem pekaču.