mnenj na posebni strani

Čokoladni eklerji

napolnjeni s čokoladno kremo, obliti s čokoladnim ganašem in potreseni s praženimi lešniki

Sestavine

Testo:

125 ml mleka

125 ml vode

115 g masla

¼ žličke soli

140 g moke

5 jajc

Čokoladna krema:

200 g temne čokolade

500 ml mleka

4 rumenjaki

70 g sladkorja

2 žlice škroba

40 g mehkega masla

Čokoladni ganaš:

150 ml sladke smetane

150 g temne čokolade

20 g mehkega masla

1 žlička ruma

50 g nasekljanih praženih lešnikov

Postopek

1. V kozici segrevamo mleko, vodo, maslo in sol. Ko zavre, dodamo moko in hitro mešamo s kuhalnico. Testo se bo sprijelo v kepo. Kuhamo in konstantno mešamo še 3 minute, da se testo osuši. Kepa testa mora postati mehka in gladka.

2. Testo damo v skledo mešalca in med stepanjem postopoma dodajamo jajca, da dobimo gosto in svetleče testo.

3. Še toplo testo nadevamo v vrečko za brizganje ali navadno plastično vrečko, ki ji odrežemo vogal ter v pekač, obložen s peki papirjem, nabrizgamo 10 cm dolge eklerje.

4. Pečemo na 190 stopinjah 7 minut. Nato med vrata pečice vstavimo držalo kuhalnice, da je pečica rahlo priprta ter pečemo še 35 minut. Eklerji so pečeni, ko se napihnejo in zlato zapečejo, v notranjosti pa so suhi.

5. Za čokoladno kremo nad paro stopimo čokolado. V kozici zavremo mleko. V posebni posodi stepemo rumenjake, sladkor in škrob. Ko mleko zavre, ga počasi vlivamo v jajčno mešanico in stepamo z metlico. Mešanico vlijemo nazaj v kozico in kuhamo na srednji temperaturi 2 minuti, nato primešamo stopljeno čokolado in odstavimo iz štedilnika. Kremo prelijemo v manjšo posodo, ki jo postavimo v posodo, napolnjeno z ledom ali v korito, napolnjeno z mrzlo vodo, da jo ohladimo. Vmes večkrat premešamo, da ostane krema gladka. Ko se krema malo ohladi, ji primešamo maslo. Kremo ohladimo na sobno temperaturo, pokrijemo s folijo (direktno na kremo, da ne nastane skorja) in damo v hladilnik.

6. Za čokoladni obliv skoraj do vrelišča segrejemo smetano, odstavimo in jo prelijemo po na koščke nasekljani čokoladi. Dobro zmešamo in dodamo maslo in rum.

7. Pečene eklerje po dolžini prerežemo na pol. Vrečko za brizganje napolnimo z ohlajeno čokoladno kremo ter nabrizgamo polovice eklerjev, jih pokrijemo z drugo polovico, po kateri razmažemo čokoladni obliv in potresemo z nasekljanimi lešniki.

Mnenja o receptu

Izgleda pregrešno dobro... bo potrebno probati :) / janja86