mnenj na posebni strani

Ferrero Rocher tortice

majhne tortice, podobne znanim kroglicam, polnjene z lešnikovim nutellinim moussom in karameliziranimi lešniki

Sestavine

Testo za tortice:

200 g moke

80 g masla

70 g sladkorja

40 g kakava

1 jajce

1 žlička pecilnega praška

ščepec soli

Lešnikov mousse:

260 ml mleka

2 jajci

1 vanilijev sladkor

25 g koruznega škroba

150 g Nutelle

150 ml sladke smetane

2 žlici ruma

Karamelizirani lešniki:

30 ml vode

50 g sladkorja

100 g lešnikov

Čokoladno lešnikov preliv:

100 g Nutelle

100 g lešnikove mlečne čokolade (noisette)

5 žlic nasekljanih karameliziranih lešnikov

Postopek

1. Sestavine za testo na hitro zmešamo v mešalniku. Drobljivo testo stisnemo v 2 cm visok disk, zavijemo v folijo in damo v hladilnik za vsaj 1 uro. Ohlajeno testo razvaljamo na rahlo pomokani površini, 2 mm debelo. Z modelčkom ali s kozarcem izrežemo kroge, ki naj bodo 1 cm širši od luknjic v pekaču za muffine. Pekač namažemo z maslom in v odprtine polagamo izrezane kroge, tako da je pokrita tudi stena odprtine. Z vilicami preluknjamo dno tortic in jih pečemo 12 minut na 180 stopinjah. Tortice pustimo v pekaču 5 minut, nato jih do konca ohladimo na rešetki.

2. Jajci zmešamo z vanilijo in koruznim škrobom. Mešanico vlijemo v vrelo mleko in ob mešanju kuhamo 5 minut, da se zgosti. Ohladimo na sobno temperaturo, nato pokrijemo s folijo in damo v hladilnik. Ohlajeni kremi primešamo Nutello in stepeno sladko smetano.

3. Lešnike pražimo 10 minut v pečici segreti na 180 stopinj. Še vroče zavijemo v krpo, malo počakamo, da se ohladijo in jim zdrgnemo kožico.

4. Vodo in sladkor zavremo. Dodamo pražene lešnike, jih pokrijemo s sirupom in kuhamo toliko časa, da nastane mehka karamela. Zmes zlijmo na pekač obložen s peki papirjem in ohladimo.

5. Za čokoladno lešnikov preliv stopimo čokolado in ji primešamo Nutello in 5 žlic karameliziranih lešnikov.

6. Tortice sestavimo tako, da v pečeno testo nabrizgamo lešnikov mousse in ga prekrijemo s čokoladno lešnikovim prelivom. Na vsako tortico damo par karameliziranih lešnikov.

Mnenja o receptu

Prosim za obrazložitev, kaj to pomeni :"Drobljivo testo stisnemo v 2 cm visok disk, zavijemo v folijo in damo v hladilnik za vsaj 1 uro". Jaz si namreč predstavljam, da naredim normalno testo in ga oblikujem v kroglo (tako kot pri pišktih) in dam pokritega z folijo za eno uro v hladnilnik. Imam prav???Hvala. / tej_a

Ja to je to, imaš prav. / Vesna rada peče

Zelo lepo in že po sestavinah sodeč slastno dobro! :) / anka

Drugače v redu recept, ampak testo za tortice me je pa spravljajo ob žvice :) ga je nemogoče valjati... Pripnem še fotko :) / čiči-poki