mnenj na posebni strani

Medenjaki podobni vinskemu pecivu

mehki, rahli medenjaki, podobni vinskemu pecivu, vendar malo drugačni

Sestavine

25 dag sladkorja

4 cela jajca

2 rumenjaka

2 kavni žlici sode bikarbone

6 velikih žlic medu

3 žlice olja

70 dag moke(lahko 50 dag bele, 20 dag pirine)

1 pecilni prašek

Postopek

Vse sestavine (razen pecilnega praška in moke) damo v posodo in jih počasi na rahlo ogreti plošči segrevamo, dokler se vse skupaj ne stopi in potemni. Temu dodamo 70 dag moke z vmešanim 1 pecilnim praškom, zmešamo. To naj stoji eno uro, da se ohladi in prepoji. Oblikujemo kroglice, na katere lahko položimo 1/2 oreha ali pa ne, postavimo v pečico in pečemo pri 180 stopinjah (cca. 10-15 minut - če damo na ventilacijo tri pekače, je dovolj okrog 10 minut, drugače bodo preveč trdi). Po želji jih posujemo s sladkorjem v prahu ali prelijemo z belo glazuro ali pa nič. Spravimo v posodo in delno pokrijemo, da se ohladijo, posodo kasneje zapremo, da se ne izsušijo.

Opombe

Cenovno sprejemljivi in enostavni medenjaki, podobni vinskemu pecivu. Spravljeni naj bodo v tesno zaprti posodi, da ohranijo rahlost.

Mnenja o receptu

Saj če damo sodo bikarbono, potem ni potrebno dodati še pecilnega praška. / pirnica

Sem jih naredila, ker obožujem vinsko pecivo. Po strukturi so jim res zelo podobni, po okusu pa no, malo manj. Morem preizkusit še z drugo vrsto medu, ker sem tokrat uporabila cvetličnega, ki ima zame preveč izrazit okus. Sem pa malo zmanjšala količin sladkorja. Vseeno dobijo čisto 5. / luccka