mnenj na posebni strani

Kolaček indijanček

vanilijev kolaček z beljakovo peno oblito s čokolado

Sestavine

Testo:

2 jajci

175 g moke

150 g sladkorja

1 vanilijev sladkor

115 g masla/margarine

60 ml mleka

1 žlica kisle smetane

2 žlički pecilnega praška

ščep soli

1 žlička vanilijeve arome

Beljakova pena:

3 beljaki

270 g sladkorja

ščep soli

1 žlička vanilijeve arome

60 ml vode

Obliv:

300 g čokolade (ne samo črne)

200 ml sladke smetane

5 žlic olja

Postopek

Maslo penasto zmešamo s sladkorjem, dodamo jajca, vanilijevo aromo, vanilijev sladkor, kislo smetano. Posebej zmešamo moko, sol, pecilni prašek. Med mokre sestavine vmešamo malo suhih sestavin, dodamo mleko in nato do konca vmešamo suhe sestavine. Modelčke za mafine napolnimo skoraj do polovice.

Pečemo okvirno 15 - 20 min pri 180 stopinjah, oziroma dokler je zobotrebec suh, ko ga zapičimo v testo. Ko so pečeni, jih ohladimo.

V popolnoma čisti kovinski posodi mešamo beljake, sladkor in vodo, dokler se ne pojavijo mehurčki. Postavimo nad vodno kopel in mešamo, dokler se ves sladkor ne stopi, da postane zmes gladka, brez kristalčkov. Odstavimo in mešamo 10 - 15 minut, do nastanka trde pene - ko posodo obrnemo na glavo, ne sme pasti oziroma se izliti ven. Peno damo v brizgalno vrečko, gladek okrogel nastavek 1 cm ali več, nabrizgamo na ohlajene kolačke in postavimo v hladilnik.

Smetano segrejemo, skoraj zavremo, vanjo stresemo narezano čokolado in ji dodamo olje. Počakamo, da se malo ohladi (ne sme biti vroča). Zlijemo v dovolj širok in globok kozarec, da lahko vanj pomočimo cupcake. Vsakega posebej vzamemo in pomočimo v čokolado. Pustimo stati v hladilniku vsaj 2 uri. Dober tek :)

Opombe

Za sestavine se svetuje, da so vse sobne temperature. Če ostane kaj čokoladnega obliva, ga spravimo v hladilnik za naslednjič.

Mnenja o receptu

Zelo lepo! Ni kaj rečt! Meni ne uspeva beljakova krema, tako da se tega ne lotevam, je pa odlična po okusu, jo obožujem, še bolj s čokoladnim oblivom. / anka

Kar brez strahu :) Pozorni morate biti, da je dovolj sladkorja. Možna je tudi druga varianta, kjer skuhate sladkorno vodo, samo je ta lažje izvedljiva, če nimate kuhinjskega termometra. Veliko uspeha, če boste kljub slabim izkušnjam poskusili :) / xanchyx

Sem naredila to zadevo, je tud men se je sesedlo malce skupaj ko sem oblila s čokolado, sem jo ohladila sicer ampak vseeno. Sol v beljakovi peni je najbrž pomotoma navedena a ne? a se peno potem do konca meša z mešalnikom ali na roke,jaz sem jo z mešalnikom / skolednik