mnenj na posebni strani

Sardele po peničino

sarde a beccafico

Sestavine

1 kg velikih sardel

olivno olje

150 g krušnih drobtin

2 žlici pinjol

2-3 žlice drobnih rozin

nekaj vloženih sardelnih filetov

3-4 limone

šopek zelenega peteršilja

sol in poper

sveži lovorjevi listi

1-2 jajci

kumin po želji

Postopek

Sardele očistimo, operemo in jim odstranimo hrbtenico tako, da jih pri tem ne razpolovimo, jih prelijemo s sokom dveh limon in pustimo, da se marinirajo do priprave, seveda na hladnem.

Na nekaj žlicah olja svetlo popražimo krušne drobtine (še boljša je dan ali dva stara nadrobljena krušna sredica), pustimo, da se malo ohladijo, jim primešamo sesekljane sardelne filete, stolčene pinjole, peteršilj in rozine, malce soli in popra, po želji za noževo konico kumina, nato pa mešanico povežemo s stepenim jajcem.

Na vsako očiščeno sardelo damo žlico nadeva in jo prepognemo kot knjigo; sproti jih polagamo izmenoma s svežimi lovorjevimi listi in tankimi rezinami limone v pomaščen pekač. Poškropimo z oljem in spečemo v zelo vroči pečici, kar traja približno 10-15 minut.

Postrežemo vroče za kosilo ali ohlajene kot prigrizek k vinu.

Opombe

Sarde a beccafico, eno od priljubljenih jedi comissaria Montalbana, nam bodo na gornji način pripravili v Palermu. Catania, drugo največje sicilsko mesto, ima s Palermom kup nerazrešenih prestižnih vprašanj (katero mesto je lepše, kje bolje kuhajo, kje so lepše ženske, da seveda ne govorimo o fuzbalu), med katere spada tudi izvor in pravoverna različica tega recepta. V Cataniji nadevu dodajo še nariban pecorino in malo sesekljane prepražene čebule, nadevanih sardel pa ne prepogibajo, ampak po dve skupaj zložijo v sendvič, ki ga nato pomočijo v stepeno jajce, potresejo z moko ali drobtinami in ocvrejo v globokem olju. Rezultat je v obeh primerih božanski in bi se težko odločila, katerega bi vam bolj priporočila, torej je najboljše, da poskusite kar z obema.

Beccafico (="figožer") imenujejo v Italiji vrtno penico, majhnega ptiča, ki se po ljudskem izročilu jeseni do onemoglosti baše z zrelimi figami; recept naj bi se navdihoval z njegovo pregovorno požrešnostjo.

Mnenja o receptu

Še en dober recept za sardele. Ma naj rečejo kar hočejo..nam so sardele ene tanartaboljših rib. / Vrtejbenka

Samo sardele še najdem tu v mb, jih niv edno za dobit ... obožujemo jih / mamamia