mnenj na posebni strani

Limonini sladoledni sendviči

sladoled z limono, mascarponejem in maslenimi piškoti

Sestavine

Limonina krema:

4 limone

150 g sladkorja

1 jedilna žlica moke ali škroba

4 jajca

Sladoledna masa:

400 ml mleka

400 ml sladke smetane

150 g mascarponeja

2 žlici sladkorja

300 g maslenih piškotov

Postopek

Limonina krema:

sok 4 limon (cca. 200 ml) segrevamo s sladkorjem, dokler se ves sladkor ne raztopi. Manjšo količino soka prihranimo in vanj vmešamo moko oziroma škrob in dodamo limoninemu sirupu. Mešamo, dokler se ne začne zgoščevati. Vmešamo še jajca in nastrgano limonino lupinico ter med stalnim mešanjem kuhamo na nizki temperaturi, dokler se krema ne zgosti (cca. 5 minut). Pustimo, da se shladi.

Sladoledna masa:

mleko, smetano in sladkor mešamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Vmešamo še mascarpone. Da se le-ta lažje razpusti v mlečni mešanici, lahko maso malce segrejemo. Ohlajeno maso vlijemo v aparat za pripravo sladoleda. Ko je sladoled skoraj gotov (masa odstopa od sten posode) dodamo ohlajeno limonino kremo in maso pustimo v aparatu do želene konsistence sladoleda (sladoled ne sme biti preveč trd, ker bomo sicer težko naredili sendviče).

Po dva maslena piškota zlepimo skupaj s sladoledom (sladoleda naj bo vmes vsaj 1 cm, lahko tudi več) in sendviče postavimo v zamrzovalnik za vsaj 1 uro.

Opombe

Druga možnost je, da piškote nalomimo na manjše kose in jih vmešamo v sladoled. Manj zamudno kot sendviči, pa ravno tako dobro.

Sladkost piškotov je dobra protiutež kislosti samega sladoleda, zato je kombinacija super. Če imate radi kislo, pa je tudi sam sladoled zelo dober.

Jaz sladoled ponavadi zamrzujem v dveh rundah, ker mi celotna masa ne gre v aparat. Če imate aparat v volumnom posode vsaj 1,5 L, bo šlo pa tudi v eni rundi.