mnenj na posebni strani

Krušna skodelica

skodelica, v kateri postrežemo kakšno enolončnico, nazadnje jo pa pojemo

Sestavine

500 dag bele moke

500 dag polnozrnate moke

kvas (npr. 2 suha)

ena rezana žlica soli

mlačna voda

Postopek

Naredimo kvasec iz kvasa, malo mlačne vode in malo moke ter pustimo, da vzhaja.

V večjo skledo damo moko, vzhajan kvas in sol. Gnetemo in dodajamo toplo vodo. Testo naj ne bo preredko, ker se potem rado razleze. Gnetemo tako dolgo, da dobimo gladko testo, ki se loči od roke. Pustimo, da vzhaja.

Ko je testo dovolj vzhajano, naredimo pomokane (da se ne primejo na skodelice) hlebčke in jih damo v dobro namaščene skodelice (nekateri uporabljajo keramične cvetlične lončke).

Nato prižgemo pečico na maksimum.Ta čas, da se pečica segreje, testo še enkrat lepo vzhaja.

Nato damo posodice s testom v pečico in pečemo 5 minut pri najvišji temperaturi, da se naredi skorja in testo ne leze preveč. Nato zmanjšamo na 180 stopinj in pečemo še okoli 40 do 45 minut.

Pečeno testo vzamemo iz pečice in po potrebi pokrijemo z mokro krpo, da se skorja na vrhu zmehča.

Ohlajenemu kruhu odrežemo vrh, ki bo služil za pokrov in ga izdolbemo. V takšno skodelico lahko nalijemo kakšno enolončnico (pasulj, golaž, bograč... ).

Opombe

Jaz delam vse na suhem kvasu, zato ga imam tudi v receptu. Vzela sem temno polnozrnato moko, zato so tudi skodelice temnejše. Če vzamete pšenično polnozrnato moko, bodo seveda svetle. Priporočam pa, da vzamete dve različni moki, saj je tako kruh gostejši in se ne namoči takoj.

Mnenja o receptu

Vredno pohvale, saj takega ali podobnega recepta še ni v bazi, če se ne motim. Si kdaj poskusila s testom obložit zunanji del skodelic? Tako se izogneš dolbenju sredice Kakšno moko si mislila s temno polnozrnato? lp / mišzmoke

Ne, nisem še poskusila s testom zunaj skodelice. Bom sprobala ob prvi priliki. Temno polnozrnato moko sem pa dobila v Lidlu. Tam ko imajo tiste pripravljene moke za kruh. Je temna, kot bi bila ržena. Belo sem dala navadno. / suzi1973