mnenj na posebni strani

Gosti sok iz ringloja in mešanega sadja - po moje

gosti kašasti sok brez citronke

Sestavine

2 kg ringloja

1 kg mešanega sadja (breskev, melona, sliva, hruška)

1 kg beličnikov

1, 4 kg sladkorja

12 l vode

Postopek

Sadje najprej operemo, kar je potrebno, očistimo in narežemo na kose. Narezano sadje nato stehtamo. Stresemo v lonec, dodamo tudi zmrznjeno mešano sadje iz skrinje. Vode dolijemo toliko, da je sadje pokrito. Ko zavre, odstavimo lonec s plinske plošče.

Sadje zmeljemo skupaj s tekočino, v kateri se je do mehkega kuhalo, v multipraktiku. Zmleto sadje merimo z litrskim vrčem in zlivamo v večji lonec. Na list si označimo liter, ki smo ga zlili v lonec. Ko zaključimo z mletjem, dolijemo še toliko vode, da imamo 12 l tekočine v loncu.

Dodamo sladkor. Preden gosti sok zavre, premešamo in poskusimo, če je dovolj sladek. Ko sok zavre, ga nalijemo v steklenice. Zaprte s pokrovčki na navoj leže položimo na odejo in pokrijemo.

Da se sok ne pokvari, je zelo pomembno, da pokrovček dobro privijemo.

Opombe

Ringlo in beličniki niso škropljeni in so iz domačega vrta. Nobenega sadja nisem lupila, ker mi je lupino pri gostem soku škoda zavreči. Ravno zaradi tega raje kuham gosti sok.

Na list papirja sem si naredila 12 črtic. Za vsak liter zmiksanega soka, ki sem ga zlila v večji lonec, sem črtico prečrtala.

Včasih ne pojemo vsega sadja, takrat sadje, ki ostane, operem, narežem na kose in zamrznem v skrinji.

Uporabnost: - na gosti kašasti sok se odlično poda stepena sladka smetana,

- kepica sladoleda in čokoladni preliv,

- z gostim kašastim sokom lahko namočimo tudi pečen biskvit (pecivo, torte),

- naredimo lahko tudi sadni šodo, ...