mnenj na posebni strani

Pita z breskvami in orehi

slastna pita za poletne dni

Sestavine

Testo :

200 g moke

100 g masla

1 jajce

Nadev :

90 g masla

90 g sladkorja

1 jajce

90 g orehov

2 žlici moke

2 žlici vode

6 breskev

Postopek

Pečico segrejemo na 200 stopinj. V posodo damo moko in maslo, ter dobro pregnetemo z rokami. Ko je mešanica podobna drobtinam, dodamo jajce in 1 žlico vode in dobro pregnetemo. Če je testo preveč lepljivo, dodamo več moke.

Nato na rahlo pomokani površini razvaljamo testo, da bo imelo premer 20 cm. Pekač namažemo z malo masla, da se testo ne bo prijelo. Nato v posodo postavimo testo, dele, ki gledajo preko robov, odrežemo in jih lahko uporabimo za dekoracijo. Testo na dnu pekača nekajkrat prebodemo z vilicami. Postavimo ga v hladilnik.

Medtem iz masla, sladkorja in jajca pripravimo nadev, tako da maslo in sladkor kremasto vmešamo in nato dodamo jajce. Orehe narežemo ali zmeljemo. Dodamo jih nadevu. Nato dodamo vodo in premešamo.Testo vzamemo iz hladilnika in nanj enakomerno razmažemo nadev. Nanj položimo breskve, ki smo jih olupili, izkoščičili in narezali na majhne koščke. Če se nam breskve ne zdijo dovolj sladke, jih po vrhu sladkamo.

Pito damo v pečico za 10 do 15 minut. Nato temperaturo znižamo na 180 stopinj in pečemo še 15 do 20 minut, da testo zlato porjavi.

Mnenja o receptu

Uaaauuuu!Enkratno! Moja prva pita in čista desetka. Okus je enkraten- rahla kislost breskev in ravno prav sladki orehov nadev...krhko testo...brez besed...pa še preprosta izdelava.... Imam že naročilo za naslednji teden- namesto torte za rd. Nismo sladkosnedni, ampak tole nam res prija! Testo sem valjala na nepomokanem peki papirju, valjalo se je super, nato sem na testo položila navzdol obrnjen model( dno navzgor)- okrog je bil še približno 2cm rob testa in s papirjem vred obrnila brez težav, papir odstranila in s prsti popravila rob...sem pa pozabila naoljiti pekač, ampak gre pita z lahkoto iz modela. Hvala za recept. / eta

najlepša hvala za odgovor... me veseli da ti je teknilo =))))) / juliechildfan