mnenj na posebni strani

Jagodna lepa in fina torta

osvežilna jagodno skutina torta, ki je še zelo dekorativna povrh in se ne peče

Sestavine

200 g baby piškotov

160 g masla

2 limeti

1 kg jagod

400 g polnomastne kremaste skute

100 g sladkorja

400 g sladke smetane

3 čajne žličke agar agar-ja (rastlinska želatina)

Postopek

Piškote zdrobimo in zmešamo z razmehčanim maslom v homogeno maso, ki jo z rokami čvrsto zgladimo na dno tortnega modela premera 26 cm. Damo za 30 minut v zamrzovalnik, nato v hladilnik.

Opranim limetam naribamo lupino, sok shranimo. Očiščene jagode narežemo na koščke. Skuto, naribano limetino lupinico ter 65 g sladkorja zmešamo. V 12 žlicah hladne smetane raztopimo 2 čajni žlički agarja in na zmernem ognju kuhamo 3 minute. To med mešanjem vlijemo k skutni masi. Preostalo smetano čvrsto stepemo in jo skupaj s 600 grami narezanih jagod vmešamo v skutno maso. Vse skupaj vlijemo na piškotno dno in jo zgoraj lepo pogladimo. Damo v hladilnik.

Preostale jagode zmešamo s preostalim sladkorjem in s paličnim mešalnikom gladko zmeljemo. Preostali agar zmešamo z limetinim sokom ter 6mi žlicami jagodne mase, ki smo jo zmleli ter kuhamo na zmernem ognju 3 minute. Med mešanjem vlijemo k jagodni masi ter polijemo na skutno maso. Damo v hladilnik. Torta naj tako stoji vsaj 4 ure. Poljubno okrasimo.

Mnenja o receptu

Uauu to pa izgleda odlično! sigurno bom naredila, samo eno vprašanje: kje lahko kupim agar agar? / čoki

Spar / patriša

v lekarnah,zeliščnih lekarnah se dobi agar... / boonkoo

Jaz sem tole naredila včeraj pa pozabila napisati mnenje. Res je dobra, je ni več! / kozamurnik

Ali lahko namesto agar agarja naredimo s kuzujem? / barocko

tega pa ne vem..:( / boonkoo

Ali lahko agar agar nadomestimo z želatino v lističih (koliko lističev bi rabila) ali želatino fix (koliko?)? Katero skuta je uporabljena v receptu? / petra82

vseeno,kakšno skuto uporabiš,jaz sem vzela tisto lj mlekarn..seveda lahko uporabiš želatino v lističih,koliko pa,tega pa ne vem,žal..poskusi pač,po občutku.. / boonkoo

Želatine fix bi bilo dovolj 2 vrečki...ena vrečka je za pol litra tekočine... / gogad