mnenj na posebni strani

Poletna fritata

poletna fritata s špinačo, piščancem in parmezanovo skorjico

Sestavine

2 žlici olivnega olja

začimbe (sol, poper, česen v prahu, malce vegete + po želji)

5 jajc

srednje velika čebula (vaša najljubša vrsta)

srednje velik file piščančjih prsi (120 g)

listi špinače (dve pesti odcejenih)

sir nariban, ki gre v maso 1/2 majhnega jogurtovega lončka (ni pomembno kakšen, samo da vam je okusen)

dve veliki žlici parmezana (uporabite svežega, ne tistega iz vrečke)

Postopek

Najprej pripravimo piščančji file, ki ga narežemo na zelo majhne koščke (cm x cm). Posolimo, popramo, dodamo malce olivnega olja. Tu lahko dodamo tudi začimbe po vašem izboru. Pustimo v marinadi in pripravimo zelenjavo.

Liste špinače obarimo v slani vodi in odcedimo. Narežemo čebulo na majhne koščke. Pripravimo ponev, v katero dodamo žlico olivnega olja in pražimo čebulo, dokler ne postane lepe zlate barve. Dodamo ji piščanca in špinačo. Vse lepo popečemo in malce dušimo, po okusu dodajamo začimbe. Jaz sem dodala malce suhega česna. Ko dobimo super okus in lepo zlato rumeno barvo piščanca, vse skupaj postavimo na pult, da se ohladi.

Med ohlajanjem pripravimo jajčno zmes in vključimo pečico na 180 stopinj. Vzamemo 5 jajc in ločimo beljake od rumenjakov. V večjo posodo dodajamo rumenjake, jih dobro premešamo, da so penasti ter jim dodamo špinačo, čebulo in piščanca iz ponve. Dodamo še polovico jogurtovega lončka vašega najljubšega sira in dobro premešamo. V drugi posodi naredimo iz beljakov trd sneg, ki ga dodamo rumeni masi. Vse skupaj rahlo povežemo. Tu lahko dodamo ščepec vegete.

Pripravimo pekač, v katerem bomo spekli našo fritato. Jaz sem uporabila okrogel pekač premera 22 cm. Obložimo ga s peki papirjem tako, da nam robovi papirja malce štrlijo čez ovalni pekač.

Maso vlijemo v pekač, nanjo naribamo parmezan in položimo v pečico. Pečemo približno 30 minut (odvisno seveda od vaše pečice, jaz sem pekla v majhni pečici, ki zgleda kot mikrovalovka). Preden vzamemo fritato iz pečice, preverimo z zobotrebcem, če je pečena. Vzamemo jo iz pečice in postavimo na pult, da se ohladi.

Med tem pripravimo ponev, dodamo žlico olivnega olja na srednjem ognju. Ker bomo morda opazili, da naša fritata ni tako lepo zapečena spodaj kot zgoraj, jo samo za 3-4 minute popečemo.

Fritato lahko narežemo na trikotnike, in ponudimo :)

Pa dober tek!

Mnenja o receptu

To pa mora biti dobro! Jed bom naredila z zmrznjeno špinačo. / daga