mnenj na posebni strani

Mojito torta

torta za poletne dni v alkoholni ali brezalkoholni različici

Sestavine

Biskvit: (priredba recepta Biskvit ki nikoli ne pade dol)

7 jajc

300 g rjavega sladkorja

300 g polnozrnate moke

1,5 dl vode

1,5 cl olja

žlička in pol vinskega kamna

Krema:

300 ml sladke smetane

300 g mascarpone sira

2 žlici vanilijega sladkorja (domačega)

naribana lupinica ene limete (bio in še namočena ter oprana v kopeli sode bikarbone)

Namočena sirupom:

2 polni žlici temno rjavega sladkorja Dark muscovado

4 žlice vode

30 listov mete

iztisnjen sok dveh limet

2 dl belega ruma

Okrašena:

200 ml sladke smetane

200 g mascarpone sira

2 žlici vanilijevega sladkorja (domačega)

naribana lupinica ene limete (bio in še namočena ter oprana v kopeli sode bikarbone)

8 četrtin narezane limete

par lističev mete

Postopek

Biskvit narejen po istem postopku, kot pri receptu Biskvit, ki nikoli ne pade dol. V pekaču premera 28 cm nastane 6 cm visok biskvit, katerega se lahko dvakrat prereže.

Priprava sirupa:

v manjši kozici počasi kuhamo vodo, temno rjav sladkor in nasekljane lističe mete. Ko se začne tekočina gostiti in začne nastajati metin sladkorni sirup, ga precedimo v skodelico in pustimo, da se malo ohladi. V rahlo ohlajen sirup zmešamo sok dveh limet in 2 dl belega ruma.

Priprava kreme:

kremo za med plasti ter kremo za premaz in okrasitev naredimo tako, da stepemo sladko smetano skoraj do čvrstega, ji dodamo vanilijev sladkor, mascarpone in pa naribano lupinico limete ter vse skupaj dobro premešamo. Iz tega nastane krema, ki ima malo okusa po limetah, v kremi so vidni koščki limetine lupinice, večina okusa bo pa tako ali tako prišla iz sirupa, s katerim bo navlažena torta.

Sirup razdelimo na tri dele ali pa lahko vlažimo biskvit po občutku, da nam ni treba mazati treh skodelic. Položimo prvo plast biskvita, katerega navlažimo z 1/3 sirupa in namažemo s polovico kreme. Nanj položimo drugo plast biskvita, ga navlažimo z 2/3 sirupa in premažemo še z drugo polovico kreme ter zaključimo s tretjo plastjo biskvita in navlažimo s 3/3 sirupa.

Na koncu celo torto premažemo s kremo, katero poskusimo čim bolj zravnati oziroma zgladiti, z ostankom kreme pa napolnimo dresirno vrečko, s katero torto okrasimo. Torto dodatno okrasimo z narezanimi četrtinami limete in nekaj lističi mete.

Opombe

Glede intenzivnosti okusa po belem rumu, je odločitev vaša. S količino ruma v sirupu, kot je navedeno v receptu, je torta za nas dovolj navlažena. Lahko še bolj ojačate okus z belim rumom, vendar vas moram opozoriti, da minister za zdravje opozarja "Prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju!"

V pripravi pa lahko izpustimo beli rum in bo torta primerna tudi za otroke.

Mnenja o receptu

Čudovito! In kot naročeno zame, namreč obožujem mojito in moja meta na balkonu že pridno raste. Sprobam čim prej / aby

Krasna! / Zdrava nosečka

Super recept, čudovit okus torte. Za vlaženje torte sem uporabila že kar narejen mojito, ki sem ga kupila v Hoferju. Limetini lupinici se nisem odpovedala, saj da svežino celotni torti. Hvala za super recept. / suzym

Me veseli, da vam je bila všeč. Ta z vlaženjem kar z mojitom je tudi dobra izvedba. Veliko lažje kot pa moj način. / DBpek

mmmmmmmm naslednja na vrsti je pa tale tortica!! Obožujem rum, obožujem mojito! Komaj čakam! :) / vanilia

To moram obvezno poskusiti, sem amaterka za sladice... ampak to bom pa res poskusila :) / Polpetta

Polpetta, kolikor vidim, si nova članica, pozdravljena Tudi sama sem bila, ko sem se včlanila, čista amaterka, glede peke sladic. Ampak, ti povem iz lastnih izkušenj, da tudi ti ne boš dolgo, ker boš dobila veselje do peke, zaradi super receptov tukaj in predvsem mnenj, ki so napisana pod receptom. / johana